Soomlase tulevikuprognoos: 31 aastat tööl, 5 töötu ja 21 pensionil

Aastal 2016 sündinud soomlase tulevik on sotsiaalkindlustusameti Kela värske uuringu järgi suure tõenäosusega järgmine: 31 aastat ollakse tööl, 5 aastat töötu ja 21 aastat pensionil.

Mehed on seejuures töötud pikemat aega kui naised. 2010ndatel aastatel on erinevus meeste ja naiste vahel suurenenud – naised on tööl rohkem kui mehed ja töötud seetõttu vähem, vahendab MTV.

Prognooside kohaselt on naised tööl kaks aastat kauem kui mehed. See võib olla paljudele üllatus, sest naised õpivad kauem, on kodus pikemat aega koos lastega ning nende pensioniiga on pikem kui meestel. Põhjus on selles, et töötus puudutab rohkem neid valdkondi, kus töötavad mehed.

Töötus on aastatega pikenenud. Näiteks tänased 30-aastased sündisid maailma, kus töötuse prognoos oli tulevikus vaid kaks aastat.

Keskmiselt viis aastat töötust on küllalt pikk aeg. Kui arvestada, et töötus puudutab vaid poolt elanikkonda, tähendab see, et paljude jaoks on töötuse kestus 10 aastat. See tähendab, et järjest rohkem on ühiskonnas neid inimesi, kel on suur tõrjutuse risk. Töötus on meeste jaoks raskem üle elada kui naistel – pered lagunevad ja tekivad muud probleemid.

Ent olukord võib veelgi hullem olla. Näiteks 1990ndatel aastatel prognoositi, et töötuse kestus on koguni 7 aastat. Pärast seda pole töötus olnud keskmiselt siiski pikem kui 4 aastat.

Soomlaste pensioniea pikkus on pidevalt kasvanud. Viimase 30 aasta jooksul on see pikenenud keskmiselt 18 aastast 21 aastani. Naiste pensioniiga on seejuures 4 aastat pikem kui meestel, ent vahe enam ei kasva. Eluea pikenemine ja inimeste tervise paranemine pikendavad nii pensioniiga kui vanemate inimeste tööiga.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/31-vuotta-toissa-5-tyottomana-21-elakkeella-tama-on-odote-suomalaisten-elinajan-jakautumisesta-moni-on-yllattynyt/6927976?mtv_ref=twb_uutiset_uusimmat#gs.zgF_kOA

Kommentaarid
(Külastatud 169 korda, 1 külastust täna)