Soomlanna Sanna oli 16-aastane, kui ütles, et teda vägistati. Viis aastat hiljem tunnistas ta, et vangi pandi süütu mees

  1. aasta oktoobris mõisteti iraagi kurd Rafa 16-aastase Sanna vägistamise eest vangi. 2017. aasta juulis andis Sanna end ise politseile üles – ta oli valetanud.

Kui Sanna end 2017. aasta 18. juulil politseile üles andma läks, mõtles ta, et teda ennast võidakse kinni võtta. Ta oleks meelsamini asja kohta kasvõi veebis info edasi andnud, aga ta ei leidnud selleks võimalust, vahendab Helsingin Sanomat.

Politseis ei saadud esialgu aru, mida Sanna tahab. Aga siis selgus, et ta tahab üles tunnistada, et teine inimene oli tema valetunnistuse tõttu istunud 9 kuud vangis.

Kohus oli mõistnud 27-aastasele Rafale vägistamise eest 2012. aasta oktoobris reaalse vanglakaristuse. Ohver Sanna oli teo toimepanemise ajal 16-aastane.

Kohtus erinesid nii Rafa kui Sanna tunnistused nagu öö ja päev. Sanna oli rääkinud, et ei tundnudki Rafat, vaid sõbrustas hoopis Rafa sõbra Aliga. Sanna rääkis, et nii kodus kui koolis teda kiusati, aga Ali mõistis teda.

Kohtus rääkis Sanna, et oli leppinud 4. veebruaril 2010. aastal kohtumise kokku Rafaga, et minna koos kinno. Kohtumispaik oli Pasila raudteejaam. Kui Sanna sinna jõudis, oli Rafa öelnud, et on rahakoti koju unustanud. Pärast seda istusid nad trammi number 9 peale ja sõitsid Rafa korterisse Kallios. Seal pakkus Rafa söögiks riisi ja kana. Rafa jõi õlut, Sanna ei tahtnud.

Sanna rääkis, et juba söömise ajal hakkas Rafa teda katsuma. Sanna keelas ja tuletas meelde, et nad pidid kinno minema. Siis aga pani Rafa Sannal käed selja taha, tõmbas ta põrandale ja vägistas.

Pärast juhtumit oli Sanna nutnud. Rafa oli teda ähvardanud, et kui kellelegi, politseile või vanematele räägib, siis tapab ära. Sanna ei teadnud, mida teha. Ta ei tundnud Helsingit ja tal polnud kuhugi minna. Ta jäi hommikuni Rafa juurde. Hommikul saatis Rafa ta rongijaama ja andis piletiraha.

Mõni aeg pärast seda oli Sanna kohtunud oma sõbra Aliga, kes soovitas politseisse teatada. Ali oli Sannat rahustanud, et Rafa ei tee talle midagi. Sanna läks pärast seda Pasila politseijaoskonda teadet kirjutama, juhtumist oli möödunud kolm nädalat.

Rafa lükkas kõik ümber. Tema väitel polnud tema ja Sanna vahel mingit seksuaalset läbikäimist ega midagi muud – peale mõnede Skype’i kõnede ja sõnumite. Sanna polnud kordagi käinud tema korteris. Nad olid näinud teineteist ainult korra, kui Sanna oli ühe sõbraga Helsingi raudteejaamas. Rafa oli sel ajal tööl, koristusfirma riided seljas.

Rafa juttu kinnitas üks tema tuttav, kes oli elanud tema juures sel ajal, kui juhtum väidetavalt aset leidis. Mees rääkis, et oli Rafa juures kõik ööd kuu aja jooksul ja korteris ei käinud Sannat ega ühtegi teist naist.

Kohtus hakati arvama, et Rafa valetab. Telefonide positsioneerimisest saadi esimene vihje, et nende telefonid olid olnud lähestikku Pasila jaamas. Rafa ei osanud seda seletada. Tema väitel võis see tulla sellest, et ta läks tööle Pasila jaama kaudu.

Politseile oli Rafa öelnud, et oli juhtunu õhtul tööl, töökohast aga väideti, et teda polnud tööl ei sel ega järgneval päeval.

Imelik oli ka see, et Sanna oskas kirjeldada täpselt Rafa korterit. Ta teadis, kus maja asub, mitmendal korrusel oli korter ja et majas polnud lifti. Rafa rääkis, et Sanna oli näinud korterit, kui nad oli ühenduses Skype’i teel.

Kohtus andis tunnistusi ka Ali, kes ütles, et oli koos Sannaga käinud Rafa korteris, kuna tal oli korteri võti.

Kohus küll märkis seda, et tunnistused lähevad lahku, aga tugines otsuses telefonide positsioneeringule ja Rafa tööandja seletusele. Rafa mõisteti 9 kuuks vanglasse nii vägistamise kui tapmisähvarduse eest.

Sanna tuli politseile üles tunnistama, kuna ta oli vahepeal saanud teada, et tema poiss-sõber Ali oli tema eest varjanud asju oma varasema elu kohta. Just Rafa oli Sannale öelnud, et Alil on Kurdistanis naine ja pere.

Sanna oli sellest nii vapustatud, et ta leppis kohtumise kokku Rafaga. Pärast seda oligi kõik nii nagu ta rääkis: kohtumine jaamas, trammisõit Rafa juurde, kana- ja riisiroog.

Aga ühe asja kohta oli Sanna valetanud: nimelt teda ei vägistatud, vaid nad seksisid koos ühisel soovil. Vale oli ka see, et nad pidid kinno minema – eesmärk oli minna Rafa korterisse.

Sanna rääkis politseile nüüd, et kui ta pärast Rafaga koosolemist nägi Helsingi raudteejaamas Alid, siis ütles viimane, et see kõik on vale ja et tal pole kusagil mingit naist. Sanna jäi Alid uskuma ja tahtis temaga edasi käia.

Sanna ja Rafa vahekord oli aga kurdi kultuuri järgi häbiväärne, mistõttu ütles Ali, et kui Sanna tahab temaga edasi sõbrustada, siis tuleb anda tunnistus, et Rafa teda vägistas. Sanna ütles, et Ali tegi talle tõlgi vahendusel täpselt selgeks, mida ta peab politseile rääkima. Nad olid koos Ali sõbra korteris ja sõber tõlkis talle Ali sõnu.

Kui plaan oli selge, siis saatis Ali ta Pasila politseijaoskonda. Mees jäi valvama, et Sanna sisse läheks. Pärast seda rääkis Sanna politseile kõik, mida Ali oli tal käskinud rääkida.

Sanna ütles, et ta kartis Alid, sellepärast andis Rafa kohta tunnistusi.

Ali ütles Helsingin Sanomatele, et ta pole teadlik, kas Rafa vägistas Sannat või mitte, aga Sanna oli talle sellest pisarsilmil korduvalt rääkinud, seetõttu soovitas ta minna Sannal tunnistusi andma. Ali väitel ei saatnud ta Sannat politseijaoskonda.

Lisaks tundis Sanna, et valetamine on halb. See tegi Rafale palju haiget, ta nägi seda kohtuistungite ajal. Ta mõtles kogu aeg, et peab tõtt rääkima.

Sanna kartis, et ta pannakse vangi. Aga see polnud ainus salatsemise põhjus. Ta mõtles, mis vanemad temast arvavad. Nad ei teadnud, et Sanna sõbrustab kurdi mehega. Seda poleks heaks kiidetud.

Sanna on hiljem mõelnud, miks ta valet tunnistas. Ta arvab, et see tuleb halbadest kogemustest lapsepõlves. Lapsepõlves polnud tal ühtegi sõpra. Koolis teda kiusati ja ta tundis end kõrvalejäetuna. Ali oli esimene inimene, kes tuli tema ellu kui sõber. Sanna arvas, et Ali temast hoolib.

Sanna tuli politseisse tunnistama 7 aastat pärast juhtunut 2017. aastal. Ta hakkas usklikuks ja tahtis parandada oma vea, kuna tundis, et oli olnud mehe suhtes ülekohtune ja ta peab andeks paluma. Ta on ühe tuttava kaudu Rafa käest andeks palunud, mispeale Rafa küsis, miks ta teeb seda alles nüüd, kui sellest on nii palju aega möödas ja Rafa on nii palju kannatanud.

Nüüd ootab Sannat ennast ees kohtutee valetunnistuse andmise eest. Teda võidakse karistada rahatrahvi või kuni 3-aastase vanglakaristusega. Kohtuprotsess algab maikuus, aga Sanna tunneb end rahulikumalt kui kunagi varem.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005682887.html

Kommentaarid
(Külastatud 844 korda, 1 külastust täna)