Soomes tahetakse kroonilised pikanäpumehed vangi saata

Soome määratakse muidu pisivarguste puhul trahv, aga nüüd tahetakse seadust muuta, et kroonilised pikanäpumehed vangi saata.

See tähendab, et aasta jooksul võib politsei kirjutada välja kuus trahvi ja seitsmes tähendaks juba kohtu alla ja vangi minekut. See puudutab neid, kes on poes jäänud vahele pisivargustega või sõidavad autoga, millel pole tehtud ülevaatust, vahendab Yle.

Seadusemuudatus puudutab paljusid, sest politsei kirjutab igal aastal välja sadu tuhandeid trahve. Politsei hinnangul on ligi 10 000 selliseid inimesi, kellele on kirjutatud välja aasta jooksul 7 trahvi või enam.

Neid, kellele on kirjutatud Soomes välja trahv pisivarguste eest vähemalt 7 korral aastas on kokku 5500. Neid, kes on jäänud aastas vähemalt 7 korral vahele ülevaatuseta autoga sõitmise eest on kokku 2200. Lisaks on ligi 900 neid, kellele on kirjutatud aastas vähemalt 7 trahvi kergete pettuste eest. Kerged pettused on näiteks poes sooritatud toidu kaalumise pettused, samuti veebikelmused, kus müüakse olematut kaupa.

Seaduse järgi võidakse ka maksmata trahvid edaspidi pöörata vanglakaristuseks. See puudutab ainult neid trahve, mis on välja mõistetud kohtu poolt. Soomes jääb saamata ligi 15 protsenti kohtu poolt määratud trahvidest.

Seadusemuudatus tähendab, et vangide arv Soomes suureneb. Valitsus on selle tarbeks eraldanud juba 10,8 miljonit eurot. Lisaks vanglatele saavad raha juurde kohtud, politsei ja prokuratuur.

https://yle.fi/uutiset/3-10227648

Kommentaarid
(Külastatud 297 korda, 1 külastust täna)