Soome mees töötas juba 1970ndatel aastatel välja nutitelefonide tehnoloogia, aga maailm polnud siis veel selleks valmis

Soome mehe leiutist kasutab nüüd kogu maailm. Panuse eest sai Soomes peaaegu tundmatu mees, tehnikadoktor Tuomo Suntola riigilt miljoni euro suuruse Millenniumi autasu.

Soome mehe leiutatud aatomkihtsadestustehnoloogia (ALD) võimaldab toota odavamaid, aga võimsamaid nutiseadmeid ja arvuteid. Juba 1970ndatel leiutatud tehnoloogia on võimaldanud tänapäeval nutitelefonide ja sotsiaalmeedia plahvatusliku arengu, vahendab Yle.

Millenniumi auhinda antakse Soomes välja üle aasta maailma suurimate tehnoloogiliste saavutuste eest. Varasemad auhinnasaajad on veebi, tüvirakkude ja päiksepatareide arendajad. Tuomo Suntola on teine soomlasest auhinnasaaja, Linus Torvalds oli esimene.

Soomes tegutseva Suntola poolt välja töötatud tehnoloogia on võimaldanud nn Moore’i seaduse, millega mikrokiipide võimsus on iga paari aasta tagant kahekordistunud, samas kui hind on langenud.

Praegu 75-aastane Suntola leiutas viisi, kuidas luua õhukest ja vastupidavat kihti ilma tipplabori tingimusteta. Suntola töötas siis 1970ndatel aastatel firma Instrumentarium teadusjuhina ning leiutas viisi – aatomkihtsadestuse, kuidas kanda pinnale õhukesi, aga vastupidavaid kihte. Tavameetodil kandes jäid kihid ebaühtlased.

Pärast esimesi katseid läks veel kaua aega, enne kui ALD tehnoloogia maailmas läbi lõi. Tuli arendada välja vastavad seadmed ning oodata, kuni pooljuhtide tehnoloogia järgi jõuab. Suntola sõnul pakuti uut tehnoloogiat pooljuhtide valmistajatele juba 1980ndatel aastatel, aga siis arvati, et vana tehnoloogia käib veel küll.

Praegu on olukord muutunud ja kõikide nutitelefonide tootmisel on kasutatud ALD tehnoloogiat. Lisaks elektroonikatööstusele kasutatakse seda tehnoloogiat näiteks hõbeehete puhul tuhmumise vältimiseks. Päiksepatareide, led lampide ja elektriautode liitiumpatareide omadusi parandatakse samuti ALD tehnoloogia abil.

Tulevikus on kavas kasutada ALD tehnoloogiat meditsiinis.

Soomes on vastavad teadmised olemas, aga tehnoloogia ise on läinud eri tehingutega Hollandi firma ASM International valdusse. ASM kontrollib praegu ligi poolt ALD tehnoloogia turgu.

Suomalaismies kehitti jo 70-luvulla älypuhelimet mahdollistavan teknologian, mutta maailma ei ollut siihen vielä valmis – Nyt lähes tuntematon tiedemies saa vihdoin tunnustuksen työstään

Kesti vuosia, ennen kuin jo 70-luvulla Suomessa tehty keksintö uusista ohutkalvoista löi läpi. Nyt sitä käyttävät maailmalla kaikki elektroniikkavalmistajat. Tekniikan tohtori Tuomo Suntola sai tänään miljoonan euron Millenium-palkinnon.

Kommentaarid
(Külastatud 282 korda, 1 külastust täna)