Soome hakkab uurima soomlaste osalemist juutide tapmises sõja ajal

Soome valitsus on tellinud sõltumatu arhiiviuuringu, et välja selgitada soomlaste osalemine juutide tapmises teise ilmasõja ajal.

Uuritakse soome SS-meeste osalemist juutide ja tsiviilelanike tapmises aastatel 1941-1943. Uuringu viib läbi Rahvusarhiiv ja see peaks valmima novembri lõpuks. Uuringu tulemuste põhjal otsustatakse, kas asja on põhjust edasi uurida.

Uuringu initsiaator on Simon Wiesenthali keskuse juht Efraim Zuroff, kes pöördus 2018. aasta jaanuaris Soome presidendi Sauli Niinistö poole küsimusega Waffen SS-i Wikingi divisjonis aastatel 1941-1943 teeninud soomlaste rolli kohta juutide tapmises. Zuroffile vastati, et Soome teeb asja kohta sõltumatu ja teadusliku uuringu.

Uurimisprojekti võib kaasata väliseksperte. Töögruppi kuuluvad riigikantselei, presidendi kantselei ja Rahvusrahiivi esindajad. Töögrupi juht on riigikantselei esindaja. Uuringu maksumus on kuni 69 000 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 363 korda, 1 külastust täna)