Sellist asja pole kusagil maailmas: Soome kortermajade katustele kerkivad rohelised aiad

Soomes on üha levinum trend rajada kortermajade katustele rohelised aiad, kus elanikud saavad kasvatada rohelist või lihtsalt lõõgastuda. Sellist asja pole nii suurel määral mitte kusagil mujal maailmas.

Eriti roheline on Helsingis mere ääres Jätkäsaaris asuv Rohelisest rohelisem majaprojekt. Projekti eestvedajad on kinnisvaraarendaja Markku Hainari ja keskkonnabioloog Taina Suonio, kelle eesmärgiks on muuta Helsingi elukeskkond rohelisemaks. Pärast seda ehitati Helsingisse Länsisatamankatu 36 kaks korrusmaja, mis lausa pakatavad rohelisusest, vahendab Helsingin Sanomat.

Need majad on nii omanäolised, nagu rohelised oaasid keset betoonmerd, et selliseid pole mitte kusagil mujal maailmas.

Majad pole mitte ainult elumajad, vaid ka uurimisobjektid. Kõik valikud on tehtud lähtuvalt ökoloogilistest kriteeriumidest ja säästva arengu põhimõtetest.

Majades on kokku 55 era- ja 66 üürikorterit. Möödunud aastal pälvisid majad Helsingi ehitusauhinna.

Majade katustele on loodud terassid taimede kasvatamiseks. Teatud tasu eest võivad elanikud käia sealt maitsetaimi korjamas. Maja katusel olevas kasvuhoones kasvavad tomatid, paprikad, chillipiprad, baklažaanid ja arbuusid. Taimede eest kannavad hoolt eraldi palgatud profid. Elanikud suhtlevad omavahel ja jagavad kogemusi Whatsappi rakenduse ja blogi abil.

https://www.hs.fi/koti/art-2000005701141.html

Kommentaarid
(Külastatud 349 korda, 1 külastust täna)