Muutused Soome autoülevaatuses: ülevaatused muutuvad harvemaks, heitgaaside mõõtmine kaob, kulunud rehvidega enam läbi ei saa

Pühapäeval jõustus Soomes uus auto tehnilise ülevaatuse kord, millega muutub ülevaatus harvemaks, heitgaase enam ei mõõdeta ning kulunud rehvidega auto võidakse tunnistada kasutuskõlbmatuks.

Isiklikus kasutuses olevate sõiduautode ja kaubikutega pole vaja enam nii tihti ülevaatusel käia. Kui varem tuli uue autoga ülevaatusele minna esimest korda pärast 3. aastat, teist korda pärast 5. aastat ning siis iga aasta järel, siis nüüd on esimene kord pärast 4. aastat ja sealt edasi iga 2 aasta järel. Üle 10 aasta vanuste autodega tuleb ülevaatusel käia jätkuvalt igal aastal, vahendab Helsingin Sanomat.

Harvem ülevaatuste kord ei jõustu autode jaoks kohe, vaid pärast järgmist ülevaatust. See tähendab, et praegu alla 3 aasta vanused autod vaadatakse üle jätkuvalt 3 aasta järel. Oma auto ülevaatuse aja saab järgi vaadata liiklusturvalisusameti Trafi kodulehel.

Uue korra järgi kaob ka kindel ülevaatuse aeg. Kui varem olenes ülevaatuse aeg auto kasutuselevõtust, siis nüüd võib selle ise valida. See lihtsustab autode ostu-müüki, kuna ostja võib paluda teha ülevaatuse enne auto ostu.

Ülevaatuse keskmine hind oli möödunud aastal 43,5 eurot, millele lisandus heitgaaside mõõtmise tasu, kokku 64 eurot. Uue korra järgi läheb ülevaatus odavamaks, sest alla 10-aastastele bensiiniautodele ja Euro 6 klassi diiselautodele enam heitgaaside mõõtmist ei tehta.

Kokku võidavad Soome autoomanikud uue korra jõustumisel 24 miljonit eurot aastas. Soomes tehti möödunud aastal 2,7 miljonit ülevaatust, järgmisel aastal on neid poole miljoni võrra vähem. See tähendab, et mõned ülevaatused võidakse kinni panna ning ülevaatustes koondatakse inimesi.

Soomes on praegu üle 500 ülevaatuspunkti.

Ülevaatuste vähenemine ei tohiks autode olukorda halvemaks muuta, sest uutel autodel leitakse praegugi väga vähe vigu. Üle 10 aasta vanustest autodest ei pääse ülevaatuselt läbi ligi 40 protsenti, alla 10-aastastest autodest aga ainult 3 protsenti.

Mootorratastele jätkuvalt ülevaatust teha pole vaja, kuigi Euroopa Liidu direktiiv seda võimaldaks. Mootorrataste puhul on väga vähe õnnetusi seotud tehnilise veaga.

Uue korra kohaselt on senisest lihtsam auto ülevaatuselt tagasi saata. Näiteks ei pääse läbi, kui numbrimärgi tuli ei põle või numbrimärk on vigastatud. Suverehvide mustri sügavus ei tohi olla alla 1,6 millimeetri. Talverehvide mustri sügavus peab olema vähemalt 3 mm.

Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksiin tuli sunnuntaina roppakaupalla muutoksia. Samaan aikaan voimaan tulivat myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin uudet katsastuksen arvosteluperusteet, joiden perustella katsastaja voi hyväksyä tai hylätä auton tai määrätä sen ajokieltoon. Miten katsastustoiminta muuttuu? HS kokosi autoilijoita sekä katsastusalaa koskevat suurimmat muutokset. Jatkossa yksityiskäytössä olevat henkilö- ja pakettiautot pitää katsastaa aiempaa harvemmin.

Kommentaarid
(Külastatud 2,351 korda, 1 külastust täna)