Miks liikumine hoiab inimese saleda – saladus peitub pruunis rasvas

Teadlased on aastakümneid pead murdnud, miks liikumine hoiab inimese saleda. Nüüd on jõutud tõele lähemale ja avastatud, et saladus peitub pruunis rasvas. Pruun rasv on värvuselt tumedam, selles on palju veresooni ning see aitab põletada, mitte talletada energiat.

Pruun rasv tekib organismis enamasti külmakraadide mõjul, see koguneb elutähtsate organite ümber ja sellega kaitseb organism end jahtumise eest. Sama asi toimub ka liikumisel, kus valge rasv asendub pruuniga. See tähendab, et nii külmakraadid kui liikumine mõjutavad rasvade põletamist sama mehhanismi abil, vahendab ajakiri Cell Metabolism.

Juba varem on Soome arstid lahkamistel täheldatud, et metsnikel ja teistel palju väljas viibivatel inimestel on kehas rohkem pruuni rasva, vahendab Helsingin Sanomat. Diabeedi uurimisega tegelevad USA Bostoni ülikooli teadlased avastasid nüüd, et pruun rasv korraldab organismis ühe teatud hormooni abil rasvade põletamist.

Inimestel nagu ka teistel imetajatel on nii valget kui pruuni rasva. Valge rasv on mõeldud energia talletamiseks, pruun rasv aitab energiat põletada. 50 grammi valget rasva säilitab 300 kilokalorit energiat, sama kogus pruuni rasva on võimeline põletama 300 kilokalorit.

Pruun rasv ja saledus käivad käsikäes – inimesed, kellel on rohkem pruuni rasva, püsivad saledad. Samuti töötab saledatel pruun rasv paremini kui ülekaalulistel.

Tegemist on uue avastusega liikumisega seotud ainevahetuse uurimises. Ilmselt on avastatud mehhanism, kuidas liikumine tervist parandab.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005666360.html

Kommentaarid
(Külastatud 1,579 korda, 1 külastust täna)