Lõpuks pääsemine? Borrelioosivaktsiini väljatöötamine on lõpusirgel

Metsas askeldajaid võib oodata kergendus, kui borrelioosivaktsiin lõpuks müügile jõuab. Vaktsiin on valmis ja esimesed katsed inimeste peal on olnud edukad. Vaktsiin peaks turule jõudma 5 aasta pärast 2023. aastal.

Puukborrelioos on raske haigus ja seni puudus selle vastu vaktsiin. Nüüd on Prantsuse biotehnoloogiafirma Valneva teatanud, et on välja töötanud borrelioosivaktsiini ja seda inimese peal edukalt katsetanud, vahendab Yle.

Testide põhjal on vaktsiini tõhusus 71,4-96,4 protsenti. Vaktsineeritutel ei tuvastatud olulisi kõrvalnähtusid. Uuringus osales 179 tervet täiskasvanut Euroopast ja USA-st. Nad polnud varem borrelioosi põdenud.

Ettevõte planeerib nüüd investeerida 350 miljonit dollarit vaktsiini lõplikuks väljatöötamiseks. Vakstiin peaks ära hoidma kõikidesse laiemalt levinud borrelioositüvedesse haigestumise.

Aasta lõpus on kavas vaktsiini anda inimestele, kes elavad puugirikastes piirkondades Euroopas ja USA-s, samuti on kavas seda manustada neile, kes on juba borrelioosi põdenud. Tulevikus on kavas vaktsiini manustada üha noorematele inimestele. Ettevõtte eesmärk on töötada välja turvaline vaktsiin kõigile üle 2-aastastele.

Soome professor Jarmo Oksi on vaktsiini suhtes veel skeptiline, kuna Euroopas ja Ameerikas on liikvel täiesti erinevad haiguse tüved ja nende kõigi vastu vaktsiini väljatöötamine on suur väljakutse. Samuti võib vakstiin tekitada inimesel kõrvalnähtusid, kuna vaktsiinides olevad komponendid meenutavad inimese enda kudesid, mistõttu võib inimese organism alustada rünnakut iseenda vastu. Näiteks USA-s töötati aastatuhande vahetusel välja vaktsiin sealse borrelioosi vastu, aga see korjati müügilt seoses kõrvalnähtudega.

Soomes haigestub igal aastal borrelioosi ligi 8000 inimest. Kui puuk saadakse kätte ühe ööpäeva jooksul peale hammustust, siis on haigestumine ebatõenäoline. Haiguse peamine tunnus on punetav, üle 5 cm läbimõõduga laik hammustuskoha ümber.

Borrelioosi levitab Borrelia bakter, mida kannab ligi viiendik puukidest, aga haigestub vaid kaks protsenti neist, keda puuk on hammustanud. Haiguse vastu pole vaktsiini, kui samas puukentsefaliidi vastu on tõhus vaktsiin olemas.

https://yle.fi/uutiset/3-10228208

Kommentaarid
(Külastatud 344 korda, 1 külastust täna)