Euroopa uuring: valdav osa soomlastest leiab, et islamiusk on vastuolus soome kultuuri ja väärtustega

Euroopas läbi viidud uuring näitab, et valdav osa soomlastest peab islamiusku vastuolus olevaks soome kultuuri ja väärtustega.

Euroopa suurim usurühmitus on aga ristitud, kes ei usu jumalat ega käi kirikus, näitab Pew keskuse värske uuring. Soomlastest selge enamus, 62 protsenti leiab, et islam on vastuolus nende kultuuri ja tõekspidamistega, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomlastest paljudel on raskusi isegi sellega, et taluda islamiusulisi oma peres või naabruses. 66 protsenti soomlastest oleks nõus islamiusulisega oma peres, samas kui juuti taluks oma peres 82 protsenti soomlastest.

Naabrina taluks islamiusulist 83 protsenti soomlastest, juuti 93 protsenti soomlastest.

Lääne-Euroopa riikides läbi viidud uuringust selgus, et soomlased on islamiusuliste vastu kõige tõrksamad. Kaks kolmandikku soomlastest leiab, et islam on vastuolus nende kultuuriga, samas kui näiteks Prantsusmaal ja Rootsis leiab seda vaid üks kolmandik.

Kokku 24 599 inimest hõlmanud uuring viidi läbi möödunud suvel, aga selle tulemused tehti teatavaks alles nüüd teisipäeval.

Uuringu põhiline järeldus on see, et mida tugevam on ristiusk, seda tõrjuvamalt suhtutakse teistesse uskudesse ja migratsiooni. Usklikud inimesed on ühtlasi rahvusmeelsemad.

Uuringust tuli välja ka see, et Euroopa suurima usurühmituse moodustavad ristitud inimesed, kes kirikus ei käi ja jumalat ei usu. Näiteks Soomes peab end kristlasteks 71 protsenti inimestest, aga ainult neljandik usub jumalat ja vaid 9 protsenti käib kirikus vähemalt korra kuus. Kõige rohkem on vähemalt korra kuus kirikus käijaid Itaalias – 40 protsenti ja Portugalis – 35 protsenti.

Valtaosa suomalaisista karsastaa islamia, ja joka neljännellä olisi vaikeuksia hyväksyä muslimeja perheeseensä, kertoo eurooppalainen suurtutkimus

Bryssel/Helsinki/Berliini/Tukholma Suomalaisista selvä enemmistö – 62 prosenttia – ajattelee, että islaminusko on pohjimmiltaan ristiriidassa suomalaisen kulttuurin ja arvojen kanssa. Suomalaisista monella on myös vaikeuksia hyväksyä muslimeja omaan perheeseensä tai naapureikseen. Suomalaisista 66 prosenttia sanoo hyväksyvänsä muslimin perheensä jäseneksi, kun taas 28 ei sellaista hyväksy. Juutalaisen puolestaan kelpuuttaisi perheeseensä 82 prosenttia.

Kommentaarid
(Külastatud 894 korda, 1 külastust täna)