Euroopa Liidu uus eelarve: Ida-Euroopalt võetakse raha ära, Lõuna-Euroopa ja Soome saavad juurde

Euroopa Liidu uues eelarves on kärbitud kõvasti arengutoetusi Kesk- ja Ida-Euroopale, samas kui Lõuna-Euroopa ja Soome saavad raha juurde.

Soome saab järgmisel eelarveperioodil ELi eelarvest 1,6 miljardit, kui seni oli summa 1,5 miljardit eurot, vahendab Yle.

Euroopa Komisjon avalikustas teisipäeval 2021. aastal algava eelarveperioodi rahajaotuse põhimõtted.

Soomele antava toetuse suurenemine on üllatus, kuna ELi eelarve väheneb Suurbritannia äralangemise tõttu 10 protsendi võrra. Soome majandusminister Mika Lintilä ütles, et tal on hea meel, et arvestati Soome erisustega.

Jaotuskava järgi suunatakse arenguraha Ida-Euroopast lõunasse. Poola, Ungari ja Tšehhi toetust kärbitakse neljandiku võrra. Seni on Poola olnud suurim arengutoetuste saaja ligi 12 miljardi euroga aastas.

Komisjoni sõnul tuleneb idapoolsete riikide kärbe osaliselt majanduskasvust – Kesk-Euroopa riikide majandused on hoogsalt kasvanud. Majanduskriisis Itaalia, Hispaania ja Kreeka saavad aga varasemast rohkem raha.

https://yle.fi/uutiset/3-10229185

Kommentaarid
(Külastatud 367 korda, 1 külastust täna)