USA ja Suurbritannia koondavad Süüria külje alla suurimaid vägesid alates Iraagi sõjast

USA ja Suurbritannia koondavad Süüria alla suurimat väekoondist alates Iraagi sõjast. USA rünnakuid Süüriale oodatakse lähipäevil. USA-d toetab Suurbritannia, mis saadab Vahemerre oma allveelaevad.

Eile suundus Süüria poole suurim USA õhu- ja mereväekoondis alates Iraagi sõjast 2003. aastal. USA otsustas Süüriat rünnata pärast Süüria valitsuse keemiarünnakut Douma linnas, kus hukkus 40 tsiviilelanikku, vahendab Briti väljaanne The Times.

USA rünnakuid Süüriale oodatakse lähima kolme päeva jooksul.

USA-l on Vahemeres juba ristleja USS Donald Cook, samuti on USA-l Vahemeres arvatavalt ka rakettidega varustatud allveelaevad.  Lisaks on suundumas Vahemerre USA eskaader, kuhu kuuluvad lennukikandja USS Harry Truman koos raskepommitajatega B-2, samuti 7 sõjalaeva koos 300 Tomahawk raketiga. Lennukikandjal on 90 lennukit ja kopterit. Suurbritannial on Vahemerre suundumas allveelaevad, samuti hävitaja HMS Duncan. Prantsusmaa toetab lennukitega, samuti on Prantsusmaal Vahemeres fregatt Aquitane koos 16 raketiga.

Venemaal on Süürias vastu panna kaks uut fregatti Admiral Grigorovitš ja Admiral Essen, IL-38 allveelaevatõrjelennuk, samuti veel kümmekond väiksemat alust. See tähendab, et Venemaa suudab tekitada raketitõrjekilbi.

Süüria ja Liibanoni ranniku kohal on juba mitu päeva lennanud USA vaatluslennuk RC-135V, mille kodubaas on Kreetal asuv Souda.

Süürias on juba hakatud sõjaväelasi baasidest välja tooma.

Inglismaa ja liitlased üritavad ilmselt Vene ja Süüria õhutõrjesüsteeme küberrünnakutega rivist välja lüüa. Õhuvaatlusradareid on võimalik rivist välja lüüa ka lennukite pardalt. Venemaal on loodud samasugused süsteemid, mis võimaldavad näiteks rakettide GPS-süsteeme rivist välja lüüa. Sellest piisab, et rakett ligi 100 meetrit sihtmärgist eemale juhtida.

Venemaal on Süürias S-400 ja S-300 õhutõrjeraketid, samuti Pantsir-S1 süsteem, mis on mõeldud lähitõrjeks. S-400 õhutõrjesüsteemi pole veel sõjategevuses katsetatud, aga Vene pool väidab selle olevat kõigest üle.

Venemaa on lubanud kõik Süüria poole lennutatud raketid alla tulistada. Arvatavalt kasutab Vene pool selleks S-400 süsteemi ja elektroonilist tõrjet.

USA ründas juba korra Süüriat aasta aega tagasi pärast Süürias kasutatud keemiarelvarünnakut. Tookord Venemaa rünnakut ei tõrjunud, kuigi enne seda oli lubanud seda teha. USA hoiatas tookord Venemaad enne rünnakut.

Arvatakse, et USA ega Venemaa ei taha omavahelist sõjalist konflikti, mistõttu on tõenäoline, et USA pommitab Süürias tühje sõjaväebaase.

https://www.thetimes.co.uk/article/biggest-task-force-since-iraq-on-course-for-syria-bpjn699bt

Kommentaarid
(Külastatud 750 korda, 1 külastust täna)