Turu pussitamise oluline tunnistaja on Soomest lahkunud

Turu pussitamise oluline tunnistaja, pussitaja lähedane tuttav ja kaaslane Marokost alates ning pussitaja radikaliseerumist kõrvalt näinud mees on Soomest lahkunud.

Algselt pidi 21-aastane mees olema tunnistajaks pussitaja Abderrahman Bouanane radikaliseerumisele ja möödunud aasta augustis toimunud pussitamise juhtumile, vahendab Helsingin Sanomat.

Prokurör Hannu Koistinen kinnitas tunnistaja lahkumist, aga avaldas lootust, et ta õnnestub saada kohtusse tunnistusi andma. Koistinen ütles, et tema teada on tunnistaja lahkunud ja ei osanud öelda, kuhu.

On võimalik, et mees on lahkunud Soomest vabatahtlikult, aga ta võidi ka välja saata. Marokolane tuli Soome paar aastat tagasi ja taotles varjupaika. Väljasaatmise otsused on salajased.

Marokolase tunnistused on aga kohtus määrava tähtsusega. Ta oli üks pussitamise järel kinni peetud ja vangistatud meestest. Politsei kuulas meest kaheksa korda üle kuriteos kahtlustatavana. Kui politsei oli veendunud, et ta pole kuriteoga seotud, kuulati ta üle tunnistajana.

Maroko mees oli tundnud Bouananet alates 15. eluaastast. Mõlemad on pärit Casablancast.

Paar aastat tagasi tulid nad koos Euroopasse. Nad lendasid Türki ja tulid sealt Kreeka ja Balkani kaudu Saksamaale. Sealt liikusid mehed Baltimaade kaudu Soome.

Algul Turus Pansio vastuvõtukeskuses elanud marokolane sai elukoha Kaarinasse, Bouanane läks tema juurde elama möödunud aasta suve algul. Sõber rääkis uurijatele, et Bouanane radikaliseerus suvise paastuaja Ramadani käigus. Bouanane käis iga päev mošees palvetamas ja kutsus ka sõpra kaasa. Bouanane rääkis ülekuulamisel, et kui sõber käis mošees söömas, siis tema palvetas.

Sõber rääkis, et Bouanane ei naeratanud enam Ramadani ajal ja oli nukker. Samuti jäi Bouanane vaikseks. Ja kui rääkis, siis seda, et ISIS on õige asi. Sõber rääkis, et Bouanane oli talle näidanud ISIS-e teemalisi videoid.

Mõlemad mehed veetsid pussitamisele eelnenud öö Kaarinas. Õhtul oli Bouanane rääkinud, et on uhke Barcelonas toime pandud terrorirünnaku üle ja tunnustas tegijaid. Sõbra väitel ta öösel eriti magada ei saanud. Bouananae oli terve nädal kuulanud Youtube’ist radikaalseid videoid, kõrvaklapid peas. Sõber rääkis, et vaatamata kõrvaklappidele oli kõike kuulda, kuna heli oli nii vali.

Kui Bouanane läks järgmisel, reedesel päeval Turu linna, jäi sõber koju magama.

Bouanane võttis kodust kaasa kaks nuga, sõbra õlakoti ja vihiku. Sellesse pani ta sõbra koolitükkide alla kirja oma manifesti.

Prokuratuur oli valmistunud selleks, et tunnistaja võib maalt lahkuda, selleks võeti tarvitusele meetmed, et eeluurimise materjale saaks kohtusaalis kasutada. Ollakse valmis marokolane üle kuulama, aga kui ta kohale ei ilmu, siis kasutatakse eeluurimisel kogutud materjale.

Prokuratuuri valmisolek viitab sellele, et mehe lahkumine Soomest on olnud ametivõimudele teada. Bouanane kaitsja Kaarle Gummerus ütles, et eeluurimisel kogutud materjale ei saa kohtusaalis tunnistaja puhul kasutada võrdväärselt ütluste või talle vahetult esitatud küsimustega.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005643191.html

Kommentaarid
(Külastatud 379 korda, 1 külastust täna)