Tulevast aastast saab Soomes maksuraha tagasi juba augustikuus

Kui seni maksti Soomes eelneva aasta eest enam makstud maksuraha tagasi jõuludeks, siis alates järgmisest aastast toimub see juba augustis.

Kiiremaid maksude tagasimakseid võimaldab seadusemuudatus ja maksuameti andmesüsteemide ühendamine, vahendab Yle.

Maksuettepanekud saadetakse järgmise aastal välja veel vana korra järgi 2019. aasta aprillikuus. Seadusemuudatus ja andmesüsteemide ühendamine võimaldavad aga maksuinfo töödelda juba juunikuus nende jaoks, kes mingeid muudatusi deklaratsioonides ei tee. Neile makstakse enam makstud maksuraha välja augustikuus.

Need, kes teevad muudatusi, saavad oma raha samuti kiiremini kätte. Nende andmeid töödeldakse jooksvalt alates juunikuust ja viimased otsused tehakse oktoobrikuu jooksul. Seega tagastatakse maksuraha augustis, septembris, oktoobris, novembris ja detsembris. Samamoodi hakatakse esitama teateid ka juurdemakstavate maksusummade kohta.

  1. aasta kevadel saadeti Soomes maksuettepanekud 5,3 miljonile maksukohuslasele. Neist kolm neljandikku ei teinud mingeid muudatusi. Seega peaks valdav osa maksutagastusi tulema järgmise aasta augustis.

Prognooside kohaselt saab 2019. aastal augustis maksutagastuse 85 protsenti maksukohuslastest, mis tähendab, et maksutagastuste 3,3 miljardi eurosest kogusummast makstakse augustis välja 77 protsenti ehk 1,8 miljardit eurot.

Maksumaksjatele peaks varasem maksutagastus meeldima, aga muretsema paneb see kaupmehi, kes varem olid harjunud maksutagastustega enne jõule. Uue korra kohaselt jõuavad inimesed oma maksuraha juba enne jõule ära kulutada.

https://yle.fi/uutiset/3-10146013

 

Kommentaarid
(Külastatud 572 korda, 1 külastust täna)