Soomes tuleb suur leipäjonode reform – vaesed pannakse koos sööma ja järjekorrad kaotatakse tänavatelt

Soomes tahetakse midagi ette võtta üha pikemaks venivate toiduabi järjekordade ehk nn leipäjonodega. Nüüd on plaan panna vaesed koos suppi sööma ja kaotada järjekorrad üldse ära.

Leivajärjekordade asemele tulevad Helsingi piirkonnas ühissööklad, kus senine leivajärjekordade seltskond pannakse koos sööma, vahendab Yle.

Uus korraldus hakkab plaanide kohaselt järk-järgult kehtima 2019. aasta algusest. Järjekorrad kaovad, aga toiduabi on võimalik edasi saada. Toiduabi kottide jaotamine toimub tulevikus ühissööklate kaudu.

Toiduabi arendamist juhib Helsingis ja Espoos Helsingi diakooniakeskus. Eeskujuks on võetud Vantaa ühise laua mudel.

Helsingi linn kavatseb toiduabi koomale tõmmata. Helsingi linnavalitsus toetab toiduabi jagajaid, Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry-d 100 000 euroga ja Myllypuron elintarvikeapu ry-d 180 000 euroga aastas. Mõlemas kohas seistakse järjekorras tänaval ja välitingimustes. Nüüd tahetakse jagada raha ümber nii, et osa rahast läheb näiteks söögikohtadele, mis pakuvad äravisatavat toitu. Need kohad oleks edaspidi inimestele tasuta.

Vantaal juba on toiduabi jagamine ära muudetud. Vantaal teevad koostööd linn, seltsingud ja koolid. Eeskuju on võetud Berliinist. Äraviskamisele minev toit kogutakse Vantaal kokku ühte keskusse ja sealt veetakse see laiali toiduabi jagajatele. Koostööpartnereid on sadu. Projekt on juba saanud parima köögiteo auhinna. Ühise laua toidukohti on Vantaal praegu 20 ringis. Ühise laua positiivne külg on see, et see aitab inimestel koos olla ja sotsialiseeruda. Paljud aga seda ei kasuta, kuna rongipilet on kallis. Inimesed käivad pigem toiduabi järel, kuna see on parem lahendus kui poest varastamine.

Raju uudistus leipäjonoihin? Köyhät halutaan syömään yhdessä – leipäjonot putsataan pääkaupunkiseudun kaduilta

Leipäjonojen kansasta halutaan nyt aktiivisia osallistujia. Vastikkeellista ruoka-apua on väläytetty suunnitelmissa.

Kommentaarid
(Külastatud 552 korda, 1 külastust täna)