Soomes on eurotsooni odavaimad kodulaenud

Soomes on eurotsooni odavaimad kodulaenud, intress vaid 0,92 protsenti, selgub Euroopa keskpanga värskest ülevaatest.

Odavuselt teisel kohal on Portugal, aga sealgi on intress pool protsendipunkti kõrgem kui Soomes, vahendab Kauppalehti.

Kõige kõrgemat intressi, üle 3 protsendi makstakse Kreekas ja Iirimaal, kus majandused toibuvad suurest kriisist.  Intress on suhteliselt kõrge, üle 2 protsendi ka Baltimaades. Eestis on kodulaenude intress mitu korda kõrgem kui Soomes – 2,36 protsenti.

Soome madalad intressid tulevad sellest, et intress seotakse euriboriga, samas kui mujal, näiteks Saksa- ja Prantsusmaal eelistatakse fikseeritud intressi. Euriboriga seotuse tõttu on Soomes suurem risk, et intressid tõusevad.

Soomes Nordea analüütikud ei usu, et Euroopa keskpank intresse veel niipea tõstma hakkab. Nordea prognoosib esimest intressitõusu alles 2019. aasta detsembris. Kodulaenude intressides avaldub see tõus aasta varem, kuna euribor hakkab tõusma arvatavalt käesoleva aasta lõpus.

Praegu on 12 kuu euribor veel miinuses ehk oli reedel -0,189 protsenti.

Kommentaarid
(Külastatud 472 korda, 2 külastust täna)