Soomes kaevati 6,4 km sügavune kaev ja selle kaudu hakatakse soojust ammutama

Helsingi lähedal Espoos Otaniemis kaevati 6,4 kilomeetri sügavune kaev, mille kaudu hakatakse soojust ammutama. Kaevu pumbatakse vett, kus see soojeneb 120 kraadini.

Projekt kannab nimetust St1 Deep Heat ning see on tulevikulahendus, mis tõotab lahendada kõik energiaprobleemid. Kaev on puuritud sügavale kalju sisse, kus tuleb vastu maasoojus, vahendab Helsingin Sanomat.

St1 Deep Heat’i tootmisjuht Tero Saarno ütles, et vett on võimalik sügavikku pumbata juba paari nädala pärast. Mai keskel algav proovipumpamine kestab ligi 30 päeva. Fortumi soojusjaamal on Otaniemis juba ettevalmistused tehtud, et hakata kasutama maasoojust hoonete kütmiseks. Otaniemi jaam töötab praegu maagaasiga ja seda on kasutatud vaid suuremate külmade korral.

Kogu Soome energiasektor on jälginud Otaniemis toimuvat suure põnevusega ja kui see õnnestub, on võimalik sama korrata igal pool mujal Soomes. Tegemist pole päris samasuguse asjaga nagu eramute maasoojuspumbad – oma võimsusega suudab üks süvapuurauk katta poole Espoo vajaminevast energiavajadusest. Kulud on minimaalsed, kuna energia tuleb maa seest tasuta.

Asjast on huvitatud omavalitsused, aga kõik sõltub sellest, palju selline asi maksab. St1 pole seni hinda avalikustanud. Euroopas on vastavaid auke puuritud Prantsusmaal ja Saksamaal ning Otaniemis kasutatakse samuti Saksa tehnoloogiat.

Otaniemi auk on maailmas sügavuselt neljas auk. Kui Otaniemis kõik õnnestub ja kuum vesi hakkab maapõuest tulema, siis on võimalik soojust kasutama hakata juba 2019. aasta lõpus.

Otaniemi geotermilist jaama hakati planeerima 5 aastat tagasi ja puurima hakati 2 aastat tagasi. Asukohaks valiti Fortumi vana Otaniemi katlamaja territoorium, mida enam aktiivselt ei kasutata ja kus oli samas kõik vajalik olemas: elekter, ühendus kaugsoojusvõrguga ja ruumid personali jaoks. Vajalik 6,4 km sügavus saavutati läinud nädala laupäeval.

Soojusjaama jaoks on vaja kahte ühesugust auku, mille kaudu hakatakse vett läbi maakoore keerutama. Lõuna-Soomes soojeneb maakoor 20 kraadi iga kilomeetri kohta.

Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

Valtavat rautatassut tarttuvat 20-metrisen metalliputken päähän ja asettelevat sen siististi maasta nousevan mutaisen putken jatkoksi. Napakka kierros ja kiristys, ja sitten putki uppoaa entistä syvemmälle maan uumeniin. Vaikka siltä ei näytä, on menossa Suomen syvimmän reiän puhdistus. Viime lauantaina St1 Deep Heat saavutti tavoitteensa eli pora pyörähti 6,4 kilometrin syvyyteen Espoon Otaniemessä.

Kommentaarid
(Külastatud 656 korda, 1 külastust täna)