Soome suurim ekspordiartikkel väljus Turu laevatehasest

Soome suurim ekspordiartikkel, arvatavalt ligi 500 miljonit eurot maksev kruiisilaev Mein Schiff 1 väljus täna Turu laevatehasest.

Mõne aasta pärast valmivad Turus veel suuremad Icon-klassi laevad, mille maksumus on 1,25 miljardit eurot tükk, vahendab Helsingin Sanomat.

Mein Schiff 1 läheb Saksa kruiisifirmale TUI Cruises.

Turu laevatehas kogu aeg laieneb. Seni valmistati korraga kahte laeva, nüüd kolme ja tulevikus nelja. Uued kruiisilaevad väljuvad Turu tehasest iga 8 kuu tagant.

Mein Schiff 1 teeb esimese kruiisi Norra fjordidesse. Suvel seilab laev Läänemerel ja talvel Kanaari saartel. Hiljem tulevad Kariibimere kruiisid.

Laevatehase juht Jan Meyer ütles, et tehasesse on kavas lisada investeeringuid ja võtta tööle juurde uusi inimesi. Laevatehase töötajate arv kasvab iga aastaga paarisaja töötaja võrra. Lisaks allhankijad, kes on enamuses soomlased. Laevad valmistatakse 80 protsendi ulatuses Soomes.

Kolmapäeval Turust Hamburgi poole teele asunud Mein Schiff 1 pole sugugi kõige suurem laev, kuna ees ootavad firma Royal Caribbean Cruises tellitud kaks Icon-klassi kruiisilaeva. Täpsetest hindadest ei räägita, aga kui Mein Schiff 1 maksis arvestuslikult 500 miljonit eurot, siis Icon-laevad maksavad 1,25 miljardit eurot tükk. Kõik maailma laevatehased töötavad praegu täisvõimsusel, sest kruiisid on väga populaarsed ja laevu tellitakse kogu aeg juurde.

Viimasel ajal on laevaehituse vastu üha rohkem huvi ilmutanud hiinlased ja laevatehaseid on üles ostetud mitmel pool maailmas. Hiinlased on olnud huvitatud ka Meyeri perefirmast. Firma juht Jan Meyer ütles aga, et firma pole müügis.

Meyer ütles, et hiinlased on põhiliselt huvitatud endale kruiisi- ja sõjalaevade ehitusest. Meyeril on aga Euroopa strateegia ja tahetakse arendada Euroopa majandust. Meyeri sõnul pole firma tulnud Soome selleks, et oma tegevus maha müüa, vaid selleks, et jääda.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005656314.html

Kommentaarid
(Külastatud 1,024 korda, 1 külastust täna)