Soome lapsevanemad kaebavad jõhkra vägivalla üle lasteaias

Helsingis Mellunmäel asuva Laakavuori lasteaia vanemad on mures laste hulgas esineva vägivalla pärast, mille suhtes õpetajad pigistavad silma kinni.

Vanemad on avaldanud kriitilise blogiteksti, kus kirjeldavad oma tähelepanekuid selle kohta, mis lasteaias toimub. Vanemate väitel on seni ajakirjanduse avaldatud ainult murdosa infot selle kohta, mis lasteaedades tegelikult toimub.

Probleemid Laakavuori lasteaias ilmnesid möödunud aasta sügisel, mil laste hulgas esines üksteise sõimamist, löömist, togimist ja kiusamist. Laste hulgas tõusid esile ühed ja samad nimed. Kõik lapsed mainisid 3-4 kiusaja nimesid.

Vanemad kirjeldavad, kuidas osa lapsi on lasteaias väga agressiivsed, teiste suhtes vägivaldsed ja ropendavad avalikult. Näiteks on välja toodud 6-aastaste laste väljendid „vitun ämmä” (tõlkes: kuradi eit).

Tegemist pole üksikjuhtumitega, vaid käitumisega, mis kordub nädalast nädalasse.

Vanemad toovad mitmeid näiteid, kuidas last löödi lasteaias kõhtu, nii et laps röökis valust, aga lasteaia töötajad ei teinud kuulmagi. Kui üks lapsevanem vahele läks, alles siis tuli lasteaia töötaja vaatama, mis toimub.

Vanemad on mures, sest lapsed peksavad teineteist lasteaias ja ropendavad, nii et terve Mellunmäki kajab. Lapsed sõimavad oma vanemaid teiste kuuldes nagu voorimehed ning näitavad keskmist sõrme. Õpetajad vaatavad kõrvalt kõike pealt ja ei tee teist nägugi.

Üks juhtum oli hiljuti, kus kaks lasteaia tegijamat last leidsid lasteaia hoovist noa ja ähvardasid sellega õpetaja ära tappa. Millegipärast ei teavitatud sellest juhtumist politseid. Juhtumit nägi pealt mitu last, kes olid šokeeritud.

Probleeme on olnud ka laste toitlustamisel, kus lasteaia töötajad on ähvardanud lapsi ilma toiduta jätmisega. Nõnda on lapsed koju jõudes küsinud vanematelt, miks ühed lapsed said süüa, aga teised ei saanud. Lasteaia töötajad on lastele öelnud, et hilinejad jäetakse ilma söögita.

Lapsed on kodus kurtnud, et kardavad saada lasteaias peksa ja jääda ilma söögita.

Lasteaia töötajad pole lapsevanemaid sellistest asjadest teavitanud ja püüavad kõike maha salata.

Vanemate kuuldes on lasteaia töötajad öelnud järgmisi asju: „õnneks veel 8 nädalat jäänud, siis saab puhkusele”, „ma ei jaksa enam teha seda tööd”, „loen minuteid, mis jäänud päeva lõpuni”, „õnneks pääseb varsti koju”.

Vanemad on mures ka seepärast, et väljas olles on lapsed tihti ilma mingi järelvalveta. Nad pannakse lihtsalt pingi peale istuma ja midagi muud ei toimu, keegi neid ei valva ja nendega ei tegele. Lasteaia töötajad istuvad majas sees ja lapsed on väljas.

Neist asjadest on lasteaia juhtkonnale räägitud, aga midagi pole muutunud.

Helsingin Sanomat küsis asja kohta Helsingi linnavalitsuse lasteaedade järelvalve ametnikult Irma Sihvonenilt, kes ütles, et probleemid on teada ja nendega tegeletakse. Kavas on korraldada kohtumine lapsevanematega.

Sihvonen kinnitas, et Helsingi lasteaedades valitseb nulltolerants kiusamise, vägivalla ja rassismi suhtes.

Laakavuori lasteaias on 6-aastaseid koolieelikuid kokku 32, kes on jagatud kahte 16 lapsega rühma. Nüüd on kavas rühmade suurust veelgi vähendada. Esmaspäeval tuli lasteaeda üks töötaja lisaks.

Laakavuoren Päiväkoti

No Description

Kommentaarid
(Külastatud 945 korda, 1 külastust täna)