Soome ettevõtja toob Vene hõljukid Tallinna ja Helsingi vahelisele liinile juba tuleval aastal

Soome ettevõtja Ville Högman loodab tuua Vene päritolu vee kohal liikuvad hõljukid Tallinna ja Helsingi vahelisele liinile juba paari aasta jooksul.

Kui testid õnnestuvad, siis võivad Sea Wolf Expressi hõljukid jõuda liinile juba 2019. aasta suvel. Soome liiklusohutusamet Trafi ei näe põhjust selliste laevade liikumise takistamiseks, vahendab Iltalehti.

Hanko mehel Ville Högmanil tekkis hõljukite liinile toomise mõte pärast seda, kui tööreisid olid veninud pikale, seda nii laeva kui lennukiga. Lennureis, kui sinna sisse arvestada sõit lennujaama ja turvakontrollid ei ole lühem kui paari-kolme tunnine laevareis.

Sea Wolf Expressi eesmärk on katta vahemaa Helsingi ja Tallinna vahel poole tunniga  kiirusega paarsada kilomeetrit tunnis. Tegemist on lennuki ja laeva hübriidiga. Aluse tiivad on teistsugused kui lennukil. Alus õhku ei tõuse, aga tiivad loovad õhkpadja. Seetõttu on selline alus eriti efektiivne võrreldes tavalise laeva või lennukiga.

Hõljuk liigub 1-5 meetri kõrgusel veepinna kohal. Suurema lainetuse puhul jäetakse reisid ära. Soome lahel on väga harva üle 5 meetriseid laineid. Alus suudab liikuda ka üle 4 meetriste lainete korral. Tuul pole samuti probleem. Hõljuki kiirus on ligi 200 km/h.

Uus ettevõte sihib Copterline’ist tühjaks jäänud turgu. Copterline vedas inimesi kopteritega. 2005. aastal aga oli ühe kopteriga õnnetus ja see kukkus vette ning kõik pardal olnud 14 inimest hukkusid.

Sea Wolf Express on mõeldud eelkõige neile, kel on äri või muul eesmärgil vaja saada teisele poole lahte võimalikult ruttu. See pole mõeldud neile, kes tahavad tuua Eestist kaasa võimalikult palju alkoholi. Vodkaturistid pole sihtgrupp, aga kui soovi on, siis neile ära ei öelda.

Hind saab olema kallim kui laeval, aga odavam kui lennukil. Hind võib olla 100 euro ringis ühe suuna eest, edasi-tagasi reisi puhul saab soodustust.

Suurtel laevadel on oma turg. Hõljukiga ei saa näiteks sõidutada autosid ja suuremat pagasit. Hõljukisse mahub mugavalt istuma 12 inimest.

Högmani sõnul võivad hõljukid jõuda liinile 2019. aasta suvel, aga tõenäolisem on 2020. aasta.

Viivitus on põhjustatud sellest, et ettevõte pole olnud rahul aluse aerodünaamiliste omadustega. Sõidu ajal on kõik ok, aga õhku tõusmine ja laskumine on olnud ebamugavad. Firma tahab, et kogu sõit oleks reisijale mugav.

Ligi miljon eurot maksvad alused valmistatakse Venemaal Nižni Novgorodis. Selline hõljuk on Venemaal leiutatud 1950ndatel aastatel. Venemaal tuntakse seda ekranoplaani nime all. Valmistajafirma RDC Aqualines soovib nüüd nõuka-aegse tehnoloogia äris ära kasutada.

Sea Wolf Express on sõlminud lepingu 15 aluse peale, mis toimetatakse kohale järk-järgult. Firmal on paanis ka muid liine peale Helsingi ja Tallinna. Kuigi ettevõte on registreeritud Eestis, hakkavad laevad seilama tõenäoliselt Soome lipu all.

Soome liiklusturvalisusamet ei näe takistusi selliste hõljukite kasutusele võtmiseks, vajalikud load tuleb veel hankida Eesti poolelt.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,228 korda, 1 külastust täna)