Soome analüüs: USA-l ja liitlastel puudub Süüria osas selge plaan

USA saadab Süüria teemal väga segaseid sõnumeid. President Donald Trump kord lubab väed välja tõmmata, siis räägib sõjategevuse jätkumisest. Laupäevast rünnakut nimetas Trump „täielikuks õnnestumiseks” ja „täidetud ülesandeks”. Ent keegi ei tea, kuidas olukord Süürias pärast laupäevaseid rünnakuid laheneb ja kuidas on võimalik vältida uut humanitaarkatastroofi.

USA liitlased Euroopas Suurbritannia ja Prantsusmaa on Süüria edasise arengu osas veidi eri meelt. Prantsusmaal vaadatakse tulevikku ja planeeritakse juba järgmisi samme, Suurbritannia jaoks oli aga tegemist pigem ühekordse juhtumiga, vahendab Yle.

Prantsuse president Emmanuel Macron oli juba enne Mirage ja Rafale hävitajate naasmist küsinud, mis edasi saab ja nõudnud vastuseid oma nõunikelt. Macron nimelt muretseb uue humanitaarkatastroofi puhkemise pärast Süürias, kus olukord on niigi pingeline ja valitsuse positsioon püsib juuksekarva otsas. Pole teada, kuidas on võimalik taastada kontakt Venemaa ja Iraaniga.

Prantsusmaa jaoks pole Süüria mingi ühepäeva-asi. Nimelt plaanis Prantsusmaa rünnata Süüriat juba 2013. aastal pärast keemiarelva kasutamist, aga siis hääletas Briti parlament rünnakute vastu ja USA toonane president Barack Obama hüppas viimasel hetkel alt ära. Nüüd õnnestus Prantsusmaal liitlased appi saada, aga Élysée palees ollakse juba mures, et USA huvi Süüria vastu raugeb.

https://yle.fi/uutiset/3-10160934

Kommentaarid
(Külastatud 223 korda, 1 külastust täna)