Savonlinnast kaob ülikool, see tähendab ligi 1000 töökoha kadumist ja survet kinnisvaraturule

Soomes Savonlinnas pannakse kevadel kinni õpetajate kõrgkool ja see tähendab ülikoolihariduse lõppu linnas. Minema läheb ligi 800 tudengit, lisaks õppejõud, kokku tuhande inimese ringis. Rahas tähendab see ligi 13 miljoni eurot kadumist.

Alates sügisest tegutseb Ida-Soome ülikooli õpetajakoolitus ainult Joensuus, vahendab Helsingin Sanomat.

Savonlinna niigi väikest elanike arvu 34 600 arvestades on löök päris suur. Savonlinnast on juba palju inimesi lahkunud, nüüd lahkub veel ja see tähendab suurt survet kinnisvara hindadele. Lisaks ühiselamutele jääb korraga tühjaks 500-600 korterit. Ühiselamud, 15-20 korrusmaja on kavas viie aasta jooksul lammutada.

Linna 1500 üürikorterist seisavad juba praegu tühjalt 250. Ühiselamute täituvus on olnud 70 protsenti. Kolm ühiselamut on päris tühjad.

Savonlinnast on juba läinud mitmeid ülikooli asutusi nagu rahvusvahelise meedia osakond, samuti kutsekoolituse müügi, disaini ja turismi erialad. Asemele on tulnud tervishoiu erialad, aga mitte nii palju. Kokku on Savonlinnast kadunud ligi 1500 õppekohta, asemele on tulnud mõnikümmend.

Noorte inimeste lahkumine tähendab ka seda, et vanurite osakaal tõuseb kiiresti. Noorte inimeste lahkumisega pannakse kinni meelelahutusasutused nagu klubid.

Savonlinnas paistab hästi terve Soome ebaühtlane areng: mõned piirkonnad arenevad, teised hääbuvad. Lõuna-Savo on eriti kehvas seisus. Statistika järgi kaotas see piirkond möödunud aastal kõige rohkem elanikke. Koos inimeste lahkumisega väheneb ka töökohtade arv.

Savonlinna on suveperioodil populaarne turismisihtkoht, kus käib ligi 500 000 inimest. Kõige kuumem aeg on juulikuu. Savonlinnat tuntakse Saimaa järvede ja ooperipäevade järgi, aga seal on ka arenenud tööstust.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005651687.html

Kommentaarid
(Külastatud 184 korda, 1 külastust täna)