Putin: Rünnak Süürias oli agressiooniakt iseseisva riigi vastu

Venemaa president Vladimir Putin edastas läkituse, milles nimetab rünnakut Süürias „agressiooniaktiks iseseisva riigi vastu”.

„USA korraldas koos oma liitlaste toetusel õhurünnaku Süüria Araabia Vabariigi sõjaliste ja tsiviilsihtmärkide vastu,” edastas president, „see oli agressiooniakt iseseisva riigi vastu, mis on terrorismi-vastase võitluse eesliinil ja mis viidi täide ilma ÜRO julgeolekunõukogu mandaadita ning on vastuolus ÜRO harta ning rahvusvahelise õiguse põhimõtetega.

Nii nagu aasta aega tagasi, kui USA rünnaku alla sattus Shayrat’ õhuväebaas Süürias, nii ka nüüd põhjendati rünnakut lavastatud keemiarünnakuga, seekord Damaskuse eeslinnas Doumas. Vene sõjalised eksperdid ei leidnud sündmuskohalt ühtegi jälge, mis viitaks kloorile või mulle toksilisele ühendile. Mitte ükski kohalik elanik ei kinnitanud, et mingi keemiarünnak oleks üldse toimunud, märkis president.

Rahvusvaheline keemiarelvade keelustamise organisatsioon saatis kohapeale oma eksperdid, et asja uurida, aga kõige küünilisemal kombel toimus rünnak veel enne, kui ekspertiisi tulemused on selgunud.

Venemaa mõistab rünnakud hukka rünnakud Süürias, kus on kohal Vene sõjaväelased, et aidata võimudel võidelda terrorismi vastu.

Oma tegudega muudab USA niigi katastroofilise humanitaarolukorra Süürias veelgi halvemaks ja toob tsiviilelanikele kaasa kannatusi. Tegelikkuses toetab USA terroriste, kes on Süürias inimesi kiusanud seitse aastat, tuues kaasa suure põgenike laine.

Praegune eskaleerumine Süürias kahjustab tervet rahvusvaheliste suhete süsteemi. Aeg paneb kõik paika, ja Washington kannab juba suurt vastutuse koormat Jugoslaavias, Iraagis ja Liibüas toimunud veresauna pärast.

Venemaa kutsub ÜRO julgeolekunõukogus kokku kriisinõupidamise, et arutada USA ja tema liitlaste agressiooni.

Kommentaarid
(Külastatud 454 korda, 1 külastust täna)