Oluline muutus: Eesti hakkab soomlastelt kiirustrahve välja nõudma

Seni võisid soomlased end Eestis muretult tunda, sest Eesti ei saatnud kiiruskaamerate trahve Soome ega nõudnud soomlastelt mitte midagi. Nüüd aga olukord muutub ja justiitsministeeriumi kaudu hakatakse Soome saatma suuremaid trahvinõudeid.

Eestis ei arvestata trahve lähtuvalt sissetulekust nagu Soomes, vaid kõik maksavad ühtemoodi. Igal aastal sõidab Eestisse tuhandeid soomlasi, kellest paljude puhul fikseerib kiiruskaamera kiiruseületamise ja nüüd võib selle eest Soomes järgneda trahvinõue, vahendab Iltalehti.

Üks põhjusi, miks Eesti hakkab kiirustrahve välja nõudma, on soomlaste viinaralli, mistõttu paljud soomlased sõidavad läbi Eesti Lätti. Eesti võimudel on saanud sellest villand, samuti soomlaste pidevast kiiruseületamisest ja seetõttu on kavas võtta tarvitusele vastumeetmed.

Kõige rohkem aga ületavad Eestis kiirust poolakatest autojuhid. Ligi 90 protsenti poolakatele välja kirjutatud trahvidest jäävad maksmata.

Soome autojuhid on seni ära kasutanud seda, et Eesti välismaalt trahve välja ei nõua. Internetis on avaldatud rida nõuandeid, kuidas Eestis trahvi maksmisest kõrvale hiilida. See on nimelt väga lihtne: mitte midagi ei pea tegema.

Seni pole Eestis politsei trahve välismaale saatnud, kuigi selleks on võimalus olemas läbi justiitsministeeriumi. Trahve pole välja nõutud isegi siis, kui kiiruse ületamine on 60-80 km/h. Soome juht võis Eestis korduvalt kirust ületada ja rahulikult ilma midagi maksmata maalt lahkluda. Tulevikus enam nii libedalt ei lähe ja trahvide välismaalt välja nõudmise võimalust on kavas Eestis kasutama hakata.

Neile soomlastele, kel Eestis on elukoht, on trahve välja kirjutatud. Näiteks Eestis mõisa soetanud endine mäesuusakuulsus Kalle Palander on saanud Eestis mitmel korral trahvi ja talle on nõue koju saadetud. Temagi jättis trahvi esialgu maksmata, aga ta anti Eestis kohtusse ja nõuti trahvisumma välja.

Eestis on arutatud võimalust, et trahvi maksmata jätmise eest enam viisat ei anta, aga soomlaste puhul see ei töötaks, kuna soomlased Eestisse sõiduks viisat ei vaja.

Nüüd on Eesti politsei otsustanud suuremad trahvinõuded välismaale saata. Seni pole otsustatud, kui suur on „suur”. Kas 200 või 300 eurot. Suurim karistus Eestis on kiiruseületuse eest 400 eurot. Väiksemad kiiruskaamera trahvid võivad jääda alla 10 euro. Justiitsministeeriumist öeldi, et Eesti nõuab välismaalt välja trahvid alates 71 eurost. Soome saadetakse praegu aastas paarkümmend trahvinõuet.

Praegu Eestis trahvide puhul inimese sissetulekut ei arvestata ja kõik maksavad võrdselt. Seegi kord on Eestis muutumas ja tulevikus arvestatakse trahvi tegemisel inimese sissetulekut. Üks on aga selge: isegi tulevikus ei nõua Eesti välismaalt sisse kõiki trahve. Soomlased, see on Soome numbrimärgiga autod pääsevad ka tulevikus tõenäoliselt ilma trahvinõudeta.

Eesti indu välismaalt trahviraha nõuda jahutab ka see, et seaduse järgi jääb välja nõutud trahviraha sellele riigile, kus inimene elab. Ehk siis Eesti trahvinõuded nuumavad Soome riigikassat.

Sama lugu on Eestis parkimistrahvidega, mida on välismaalt väga keeruline välja nõuda. Näiteks Eesti Europark on saatnud nõudeid Soome. Kui aga soomlane elab püsivalt Eestis, siis nõutakse raha sisse Eestis ja vajadusel võetakse see lihtsalt kontolt maha, kui seal raha on.

Kommentaarid
(Külastatud 920 korda, 1 külastust täna)