Kas Soome rändasid nutikamad ja ettevõtlikumad eestlased?

Geneetikud on teinud kindlaks, et soomlased on suure tõenäosusega ligi 1400 aastat tagasi oma kodumaalt massiliselt välja rännanud eestlased. Me ei tea tänaseni põhjuseid, miks nad seda tegid, aga ühte võib küll öelda: Soome eestlased on märksa nutikamad ja ettevõtlikumad.

Kui võrrelda ajas Soome ja Eesti arengut, siis alguses oli tase enam-vähem ühtlane, aga mida aeg edasi, seda rohkem liigub Soome eest ära. Sama fenomen on USA ja Inglismaaga. USA oli kunagi Inglise koloonia ja sinna rändasid välja nutikamad ja ettevõtlikumad inglased, sekka teisitimõtlejad ja kurjategijad. Algul oli tase ühtlane, aga mida aeg edasi, seda enam liigub USA eest ära. Inglismaa püüdis vahet tagasi teha Euroopa Liiduga liitudes, aga sellest ei saanud asja. Nüüd püüab Inglismaa vahet tagasi teha väljaspool Euroopa Liitu, aga vaevalt et sellestki asja saab. Isegi Austraalia ja Kanada, kuhu inglased massiliselt välja rändasid on edukamad kui Inglismaa ise, ja seda ilma mingite liitudeta.

Miks see nii on? Miks on väljarändajad edukamad? Miks on eestlased Soomes edukamad, kuigi kliima, maa ja muud olud on seal palju kehvemad kui Eestis? Ilmselt on põhjus selles, et välja rändavad nutikamad ja ettevõtlikumad inimesed, kes on kohanemisvõimelisemad ja saavad paremini hakkama. Väljarändamine ise on juba paras ettevõtmine, mis kindlasti pole jõukohane igaühele.

Mida peaks siis tegema Inglismaal ja Eestis, kes on jäänud vaeslapse ossa? Ilmselt tuleks kõigepealt lõpetada püüdlused väljarännanutele järgi jõuda. Leppida teadmisega, et seda ei juhtu kunagi. Pigem tuleks mõelda, kuidas vahe liiga suureks ei käriseks. Selleks tuleks võtta väljarändajatest eeskuju: õppida nende uutest avastusest, aga ka vigadest. See on ju suur õnn, et eestlased on Soomes omale õnne leidnud – neid peetakse lausa kõige õnnelikumaks terves maailmas. Öelge siis veel, et eestlane on saamatu ja loru ning ei oska olla õnnelik!

Kommentaarid
(Külastatud 635 korda, 1 külastust täna)