Ees on 13 ja reede – Soomes pööratakse tähelepanu meeste õnnetustele

Seoses läheneva 13. kuupäeva ja reedega, mis on rahva uskumuste kohaselt õnnetu päev, pööratakse Soomes sel päeval tähelepanu meeste õnnetustele, kuna meestega juhtub neid kõige rohkem.

Soome terviseministeeriumi info kohaselt on Soomes meestega seotud õnnetuste hulk vähenenud, aga meestega juhtub endiselt 80 protsenti kõigist õnnetustest.

Ligi 80 protsenti vigastustega lõppenud õnnetustest juhtub omakorda kodus ja vaba aja veetmisel. Meeste õnnetustest 70 protsenti on seotud kodu ja aktiivse liikumisega, naistel vaid 60 protsenti. Kodus saadavad vigastused on näiteks sinikad,  muljumised ja haavad, samuti nikastused, venitused ja nihestused.

Soomes on õnnetused ja nendega seotud vigastused omakorda üks enim tervishoiusüsteemi ressursse nõudev valdkond. Samas on suur osa meestega juhtunud õnnetustest välditavad: selleks tuleb tegevusteks valida sobivad kohad, kasutada turvavahendeid ja hinnata juba eelnevalt riske, vältida hulljulgust.

Üks suuremaid riskifaktoreid on õnnetuste puhul vähene puhkus ja uni. Väsimus on üks peamisi õnnetuste põhjustajad, seda ka liikluses. Väsimus on arvestuslikult iga kuuenda hukkunutega liiklusõnnetuse põhjustaja.

Nüüd ongi õnnetustepäeval 13. ja reedel tähelepanu keskmes mees, kes kõike oskab ja on hulljulge. Kampaania kutsub mehi üles rohkem mõtlema oma tegude tagajärgedele ja olema vähem hulljulge.

Tänavu 2018. aastal on selliseid õnnetustepäevi kaks: 13. aprill ja 13. juuli.

Kommentaarid
(Külastatud 284 korda, 1 külastust täna)