Aafrika on uus Hiina – hiinlased viivad tootmise üle Aafrikasse

Maailmas on kõige suurem rahvastiku juurdekasv ja kõige odavam tööjõud Aafrikas – sinna on suunanud oma pilgud eelkõige hiinlased, kes on hädas kulude tõusuga oma kodumaal.

Aafrikast saab tulevikus koht, kus toodetakse kõik maailma asjas. Etioopiast on juba saanud üks suur tehas, vahendab Yle.

Aafrika riigid on maailma kõige vaesemad, aga tänu sellele on seal kõige suurem majanduskasv ja võimalus teenida investeeringute pealt samuti kõige suurem.

Näiteks on Aafrikasse rajatud jalatsitehased, kus valmistatakse jalatseid USA turule. Hinnalipik on küljes 17 eurot – see on nii odav, kuna Aafrika tööjõud on odav. Ja selle hinna juures teenivad tehase omanikud veel prisket kasumit.

Hiina jalatsivabrikant Zhang Ying räägib, et Etioopiast saab tulevikus terve maailma tehas, kus toodetakse kõik maailma kaubad. Hiina rõiva-, ravimi- ja autofirmad on juba Aafrikasse üle kolinud. Hiinlased ehitavad Etioopiast uut majanduse-imet.

Lõuna-Hiina tehastes on töötajate keskmine töötasu kerkinud juba 600 euroni kuus, Etioopias on keskmine palk 80 eurot kuus. Vahe on 7,5-kordne. Tõsi, Etioopias on veel logistika kallim kui Hiinas.

Etioopia palgatase on madal, kuna rahvastiku juurdekasv on väga kiire – 2,5 protsenti aastas. See tähendab, et 100 miljonile elanikule tuleb igal aastal 2,5 miljonit lisaks. Seni on enamus etiooplasi elanud maapiirkondades ja tegelenud põllumajandusega, nüüd avaneb neil võimalus minna linna tehasetööle.

Kui Euroopas nähakse Etioopia puhul ainult nälgivaid lapsi, siis Hiina on leidnud võimaluse kasutada ära sealset väga odavat tööjõudu. Hiinlased investeerivad kõvasti Etioopiasse ja teenivad sellega korralikku tulu. Samas aidatakse riiki üles ehitada.

Soome investoritel pole Etioopias eriti võimalusi, sest Hiina miljarditega on väga raske võistelda. Tulevikus tasub aga soomlastel uurida lähemalt oma jalatseid: üsna suure tõenäosusega võib neilt lugeda: Made in Ethiopia.

https://yle.fi/uutiset/3-10139395

Kommentaarid
(Külastatud 639 korda, 1 külastust täna)