Turu pussitaja kohta edastati politseile infot, aga midagi ette ei võetud

Turu pussitaja kohtuprotsessi käigus avalikustatud info kohaselt edastati politseile kahtlase mehe kohta infot, aga midagi ette ei võetud.

Üks Turu kahtlusalust pussitajat Abderrahman Bouananet tundud süürlane rääkis ülekuulamisel, et Bouanane oli küsinud, kuidas oleks võimalik Isisega liituda, oli vaadetelt äärmuslik sunni ja kuulas ainult usklikku muusikat. Süüria mehe jaoks oli Bouanane jutt hirmutav, kuna ta oli ise Isise eest Süüriast põgenenud. Süürlane rääkis, et edastas info Bouanane kohta 2017. aasta alguses ametivõimudele, aga midagi ette ei võetud. Tema tunnistus pandi kirja, aga sellele ei järgnenud midagi, vahendab Iltalehti.

Süürlane rääkis, et Bouanane oli peast täiesti segi, tõenäoliselt vaimselt haige inimene, kes haudus kurje mõtteid.

Politsei kuulas korduvalt üle üht esialgu kahtlustatavat, hiljem aga tunnistajat, kes oli Bouananet tundnud Marokost juba alates 15. eluaastast. Casablancas elanud endised koolikaaslased sõitsid 2015. aastal koos Marokost Türki ja rändasid sealt Balkani kaudu Saksamaale, kus nad elasid pool aastat. Sealt liikusid mehed 2016. aasta algul Soome ja elasid mõnda aega samas korteris Turu linnas.

Praegu 22-aastane sõber hakkas aga 2017. aasta algul märkama Bouanane juures muutusi. Bouanane oli usupüha Ramadani ajal juunikuus kohtunud Turu mošees mehega, kes oli teda mõjutanud. Bouanane lõpetas Ramadani ajal naermise ja polnud enam endine. Samuti muutus noormees kinniseks. Kui ta rääkis, siis ainult sellest, et Isis on õige asi.

Koos sõpradega mängis Bouanane edasi jalgpalli ja veetis aega. Suve lõpupoole aga veetis rohkem aega kodus, vaadates telefonist Isise-teemalisi videoid. Bouanane polnud enam lõbus ja hakkas Koraani kaasas kandma. Samas tapmisest ta kellelegi ei rääkinud ega ka mingist rünnakust.

Sõbra arvates oli Bouanane interneti ohver. Ta oli vaadanud veebist videoid ja tal tekkis veendumus, et Isis on õige asi. Sõber ütles ülekuulamisel, et ei saa tapmisest aru, kuna Koraan keelab tappa ja islamiusk keelab samuti inimesi tappa.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803212200826110_u0.shtml

Kommentaarid
(Külastatud 315 korda, 1 külastust täna)