Turistid jätsid Soome möödunud aastal 2,6 miljardit – kõige heldemad kulutajad on hiinlased

Turistid jätsid Soome möödunud, 2017. aastal kokku 2,6 miljardit eurot ja nende seast olid kõige heldemad kulutajad hiinlased, kelle reisimine Soome kasvas 60 protsenti.

Võrreldes 2016. aastaga jätsid turistid möödunud aastal Soome 500 miljonit eurot rohkem, selgus Visit Finlandi värskest uuringust.

Soome populaarsus turismisihtkohana on kiiresti tõusmas. Möödunud aastal tehti Soome 8,3 miljonit reisi, mida on 13 protsenti enam kui varasemal aastal. Hiinlaste reiside arv kasvas tervelt 63 protsendi võrra.

Vahepeal rubla kursi tõttu ära kukkunud vene turistide arv kasvas möödunud aastal taas ja seda 17 protsendi võrra. Absoluutarvudes jätsid idanaabrid Soome kõige rohkem raha – 653 miljonit eurot. Valdav osa Vene turiste käib Soomes neli korda aastas ja kulutab korraga keskmiselt 243 eurot.

Hiinlased on kõige heldemad kulutajad aga arvestades üksikut reisijat. Hiina turist kulutas möödunud aastal Soomes keskmiselt 1260 eurot, samas kui kõigi turistide keskmine oli 318 eurot. Selle summa sees on kohapealsed reisid.

Hiina on mõne aastaga tõusnud turistide arvu poolest viiendaks maaks. Kaasa on aidanud Soome tuntus sotsiaalmeedias.

Hiinlased kulutavad Soomes teistmoodi kui ülejäänud turistid: nad ostavad rohkem kaasa suveniire ja muud kaupa, kulutades lähedastele tehtavatele kingitustele.

Hiinlastele on Soomes ostmine muudetud lihtsaks Alipay teenuse kaudu, mis on Soomes kasutusel olnud ühe aasta. Mida lihtsamaks on raha kulutamine tehtud, seda rohkem seda ka kulutatakse.

Muutunud on ka hiinlaste reisiviisid. Varasemad paketireisid on asendunud individuaalsete reisidega. Suurimad kulutajad ongi 1980ndatel aastatel sündinud hiinlased, kes on kogenud ja ostujõulised reisijad. Neid huvitab reisi käigus luksus, mida otsitakse soomlaste jaoks tavalistest asjadest, näiteks loodusest. Turistid otsivad uusi kogemusi ja elamusi, samuti kõrgetasemelist majutust.

Soome puhul tähendab luksus muud kui mitmel pool mujal. See ei tähenda välist sära, vaid näiteks puhta vee joomist otse allikast, mida mujal naljalt ei leia. Samuti tullakse Soome otsima anonüümsust. Näiteks jalgpallitäht Lionel Messi käis reisil Kuusamos. Sarnaselt temaga on Soomes käinud vaikust ja rahu otsimas mitmeid kuulsusi. Paljude kuulsuste jaoks on luksus see, kui saab rahus olla.

Soomes ööbitakse põhiliselt hotellis või motellis. Kasvanud on ka airbnb-tüüpi majutuste osakaal.

Tüüpiline Soome-reis hõlmab endas nii Helsingi kui Lapimaa külastust. Soomes tahetakse külalistele pakkuda rohkem Soome järvesid ja rannikut.

Visit Finlandi uuringus küsitleti kokku 14 883 turisti.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005604157.html

Kommentaarid
(Külastatud 392 korda, 1 külastust täna)