Soome suure kaevanduse asutaja mõisteti keskkonnanõuete eiramise tõttu tingimisi vangi

Soome suure Talvivaara kaevanduse asutaja Pekka Perä mõisteti keskkonnanõuete ulatusliku rikkumise tõttu pooleks aastaks tingimisi vangi.

Tegemist oli Soome oludes erakordse otsusega, mille täna tegi Rovaniemi ringkonnakohus, vahendab Helsingin Sanomat.

Ettevõtte endine juht Harri Natunen ja tootmisjuht Lassi Lammassaari mõisteti samuti süüdi, aga neilt mõisteti välja rahatrahv.

Prokurörid nõudsid kõigile raskete kuritegude eest tingimisi vangistust.

Kohtuprotsess Talvivaara endiste juhtide üle algas 2015. aastal. Kuriteod pandi toime aastatel 2007-2013, mil jäeti täitmata keskkonnanõuded, sealhulgas kaevanduse planeerimisel, keskkonna- ja vee-erilubade hankimisel, kipsibasseinide rajamisel ja basseinide lekete puhul.

Kaevandusest on voolanud välja soola- ja metallisisaldusega vett, mis on reostanud Sotkamos ümberkaudsed järved. Keskne teema on kohtuprotsessil olnud tahtlus: kas keskkonnanõudeid eirati tahtlikult või mitte.

Talvivaara metallikaevandus, mis praegu on osa riigi kaevandusfirmast Terrafame alustas Sotkamos 2008. aastal. Kaevandusel on olnud algusest peale probleeme kipsibasseinidega, kuhu koguti ohtlikke jäätmeid, aga mis hakkasid lekkima. Suuremad lekked olid aastatel 2008, 2010, 2012 ja 2013. lekete tulemusel on voolanud ümberkaudsetesse järvedesse nii palju metalle sisaldavat vedelikku, et nende isepuhastusvõime on ületatud. Helsingi ülikoolis tehtud uuringu järgi on ümberkaudsed järved muutunud keemiat täis surnud soolajärvedeks.

Talvivaara läks pärast reostuse avastamist pankrotti. Firmale esitati 300 000 euro suurune trahvinõue ja 3,5 miljoni euro suurune riigile tekitatud kahju nõue. Hiljem on trahvinõue kerkinud 850 000 euroni ja kahjunõue 13,5 miljoni euroni.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005613514.html

Kommentaarid
(Külastatud 813 korda, 1 külastust täna)