Soome lasteaia õpetajad kurdavad, et ei ela 2300-eurose palgaga ära

Soomes on viimasel ajal tõsine lasteaia õpetajate põud, õpetajad ise aga kurdavad, et ei ela 2300-eurose palgaga ära. Õpetajatel on võimalik sellise palgaga tööd teha vaid siis, kui neil on rikas mees, kes peret üleval peab.

Õpetajad ootavad, et palk tõuseks, sest sarnaste kõrgharidusega spetsialistide sissetulekud on muudes valdkondades mitu korda kõrgemad, vahendab Helsingin Sanomat.

Lasteaia õpetajaid teeb murelikuks ka asjaolu, et Soomes teenivad palju enam inimesed ametites, kus ei ole nõutud mingit haridust. Lasteaia õpetajad aga ei saa isegi mediaanpalka, mis Soomes ulatub 3000 euroni.

Õpetajad räägivad, et saavad seda ametit pidada ainult siis, kui neil on hea palgaga elukaaslane, kes peret üleval peab. Lasteaia õpetajatele saab see töö olla ainult väikse palgaga hobi.

Soomes on viimasel ajal räägitud sellest, et omavalitsused on sõlminud vaikiva kokkuleppe, et lasteaia õpetajate palka ei tõsteta. See on tekitanud õpetajates nördimust. Samal ajal on lasteaia õpetajate töö väga kurnav ja vastutusrikas.

Lastentarhanopettajan palkalla ei elätä perhettä, sanovat Linnunlaulun päiväkodin työntekijät – “Palkkaus on ajateltu niin, että tätä saattoi tehdä hyväpalkkaisen miehen vaimo harrastuksena”

“Olemmekin odottaneet, milloin tämä nousee isommin esille.” Ensimmäiset unenpöpperöiset lapset vipeltävät jo päiväunilta käytävään, kun Linnunlaulun päiväkodin lastentarhanopettajat kiirehtivät pöydän ääreen. He ovat järjestäneet hetken tauon kertoakseen, miltä alan palkkaus heistä tuntuu. Täällä kunnon keskustelua aiheesta on toivottu pitkään. 2 300 euron hujakoilla lastentarhanopettaja jää palkkalistauksissa kauas muista vastaavan koulutustason töistä.

Kommentaarid
(Külastatud 815 korda, 1 külastust täna)