Rootsi kohus vabastas naist löönud pagulase karistusest, kuna ta on paremast perest kui naine

Rootsi hakkab vaikselt omaks võtma islami õigust, kuna maale on tulnud palju islamiusulisi. Äsja vabastas Solna maakohus karistusest naist löönud islamusulise mehe, kuna ta on paremast perest kui naine. Üks vandekohtunikest oli seda meelt, et Rootsi peaks arvestama islami seadustega.

37-aastast meest süüdistati selles, et ta tiris naist 2015. aasta aprillis juustest, lõi naist kingaga näkku ja loopis naisele peale mööbliesemeid. Sellele vaatamata vabastas kohus mehe karistusest, kuna ta on paremast perest kui naine. Kohtuotsuse põhjal ei saa naist usaldada, kuna ta on kehvemast perest. Ühtlasi äratas vandekohtunikes kahtlust see, et naine ei nutnud ja ta teatas vägivallast politseile, aga mitte oma sugulastele, vahendab Aftonbladet.

Mees ja naine olid abiellunud šaria seaduse järgi ligi 7 aastat tagasi.

Üks vandekohtunikest Ebdisam Aldebe, kes oli ka mehe süütuse poolt ütles juba 2006. aastal, et Rootsi peaks tegema pagulaste suhtes mööndusi kohtupidamises ning arvestama islami seadusega näiteks päranduse- ja pereasjades. Toona pakkus ta välja, et Rootsi peaks seadusi mugandama islami seaduse järgi.

Šaria seaduse järgi on näiteks naisel pärimise puhul vähem õigusi kui mehel. Pärimise puhul pärib mees kaks kolmandikku ja naine ühe kolmandiku ning mees peab oma osast ka naist ülal pidama, samas kui naine võib oma osa endale jätta.

Prokurör oli kohtu sellisest otsusest šokis ja teatas juba samal päeval, et kaebab otsuse edasi ringkonnakohtusse. Prokuröri Josefine Dahlqvisti väitel ei arvestatud otsuse tegemisel Rootsis kehtivate seadustega. Tema sõnul põhineb otsus vaid oletustel.

Rootsi Keskerakonna esimees Annie Lööf kirjutas Twitteris, et tal tõusevad otsuse peale ihukarvad püsti. Pärast otsuse tegemist teatas Keskerakond, et viskas oma ridadest välja nii Aldebe kui teise vandekohtuniku Hassan Franssoni, kes olid kohtuotsuse taga. Fransson teatas selle peale Facebookis, et lahkub erakonnast ja paneb maha ka vandekohtuniku ameti. Aldebe ei soovinud midagi kommenteerida.

Aldebe oli olnud Rootsi Keskerakonna kandidaat 2014. aasta parlamendivalimistel. Erakonna sekretär Michael Arthursson ütles, et Aldebe oleks pidanud juba varem erakonnast kõrvale jätma.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xR7yBV/solna-tingsratt-friade-make-i-misshandelsfall–for-han-var-av-god-fam

Kommentaarid
(Külastatud 611 korda, 1 külastust täna)