Robotid hakkavad Soomes lastele matemaatikat õpetama

Tampere linn võtab kasutusele robotid, et aidata eelkooliealisi ja 1-2. klasside lapsi matemaatika ja keelte õpingutes. Robotid ei väsi ja aitavad lastele asjad selgeks teha.

Katseperioodil tuleb Tamperesse kokku neli robotit. Neist kolm on öökulli meenutavad metamaatikarobotid ja üks inimese moodi humanoidrobot, kes aitab keeleõpingutes, vahendab Aamulehti.

Matemaatikarobotid võetakse kasutusele Sorila, Vehmaineni ja Põhja-Hervanna koolides. Eliase-nimeline humanoidrobot läheb Tammela kooli. Elias räägib saksa, soome ja inglise keelt.

Smart Tampere Digiprogrammi projektijuht Marika Korpinurmi ütles, et tegemist on maailmas esimeste sellelaadsete robotitega ja näiteks soomekeelseid matemaatikaroboteid pole kusagil mujal kui Tamperes. Saadud kogemuste põhjal täiustatakse roboteid pidevalt jooksvalt.

Matemaatikarobotite aastapikkune katsetamine maksab ligi 15 000 eurot. Selles hinnas sisalduvad kolm matemaatikarobotit ja nende hooldus. Robot Elias ostetakse välja. Selle kere maksab 5000-7000 eurot ja tarkvara 2000 eurot või rohkem vastavalt sellele, kui palju keeli ta valdab.

Korpinurmi sõnul osaleb projektis Tampere tehnikaülikool. Lapsed saavad õppida matemaatikat ja keeli isegi siis, kui nad ei oska veel lugeda ega kirjutada. Robot oskab anda lastele ülesandeid ja saab aru õpilaste vastustest. Matemaatikarobotil on ekraan, kus ülesanded on näha.

Matemaatikarobotid on välja töötanud ja valmistanud Lohja firma AI Robots Oy. Elias on valmistatud Prantsusmaal ja keeleprogrammi on loonud Utelias Oy.

Puhuvat robotit alkavat auttaa tamperelaislapsia koulussa – “On jännittävää, kuinka lapset suhtautuvat”

Santeri Holappa Tampereen kaupunki hankkii puhuvia robotteja auttamaan esikoululaisia ja 1.-2.-luokkalaisia matematiikan ja kielten harjoittelussa. Kaupungin mukaan robotit hankitaan opetustyön tueksi. Harjoitusrobotit eivät väsy toistoihin ja osaavat mukauttaa harjoituksia lapsen taitotasoon. Kokeilua varten Tampereelle tulee neljä robottia. Niistä kolme on pöllöä muistuttavia pieniä matematiikkarobotteja ja yksi on pieni ihmismäinen humanoidirobotti, joka auttaa kielten harjoittelussa.

 

Kommentaarid
(Külastatud 401 korda, 1 külastust täna)