President Niinistö diplomaatide väljasaatmisest: terve ELi ühine lahendus oleks olnud parim

Soome president Sauli Niinistö ütles täna Vene diplomaatide väljasaatmist kommenterides, et Euroopa Liidu ühine lahendus oleks olnud parim.

Niinistö lisas, et Soome-Vene suhtlus jätkub vaatamata diplomaadi väljasaatmisele. Väljasaatmine on vastukäik Suurbritannias korraldatud närvigaasirünnakule, vahendab MTV.

Niinistö sõnul oleks parim lahendus olnud selline, mis oleks sobinud kõigile Euroopa Liidu maadele, aga sellist ei leitud. Niinistö ütles, et konsulteeris selles küsimuses ka Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga. Kuivõrd keemiarelva kasutamine on Euroopas tõsine asi ja sellele oli valmis reageerima enamus Euroopa Liidu riike, siis läks Soome sellega kaasa.

Niinistö ütles, et nüüd oodatakse väljasaatmise osas vastukäiku Venemaalt.

Peaminister Juha Sipilä sõnul oli väljasaatmine jutuks Euroopa Liidu valitsusjuhtide kokkusaamisel Brüsselis neljapäeval. Euroopa Liidu liikmesriigid said mõtlemisaega kuni tänase, esmaspäeva pealelõunani.

Sipilä sõnul on selline väljasaatmine Soome jaoks erandlik ja otsus tuli raskelt. Sipilä sõnul oleks pidanud andma rohkem mõtlemisaega ja võimaldatama erinevaid variante.

Presidentti Niinistö diplomaatin karkotuspäätöksestä: Koko EU:n yhteinen ratkaisu olisi ollut paras

Presidentti Sauli Niinistön mukaan vuoropuhelu Venäjän kanssa jatkuu Suomen päättämästä venäläisdiplomaatin karkotuksesta huolimatta. Karkotus on vastatoimi Britanniassa tehtyyn hermomyrkkyiskuun. Niinistö sanoo, että Suomen kannalta paras ratkaisumalli olisi ollut sellainen, joka olisi kelvannut kaikille EU:n jäsenille, mutta sellaista ei löytynyt. Hän perustelee diplomaatin karkotusta sillä, että kemiallisten aseiden käyttö Euroopassa on vakava asia, ja tämänkaltaisen vastatoimen takana on selkeä enemmistö EU-maista.

Kommentaarid
(Külastatud 453 korda, 1 külastust täna)