Kas Facebookist peaks nüüd loobuma? Asjatundja soovitab teha kohe oma kontol neli asja

Maailmas levib liikumine #deletefacebook, mis tähendab Facebooki konto kustutamist. Aga kas Facebookist peaks andmelekete tõttu päriselt loobuma?

Soome Aalto ülikooli küberturvalisuse professor Jarno Limnell ei kavatse esialgu ise Facebooki kasutamisest loobuda. Samas tuletab ta meelde, et Facebooki kasutaja annab suhtlusportaalile teatud õiguse oma andmeid kasutada. Kaustajad ja teave nende kohta on toode, mida börsifirma Facebook müüb ja millega raha teenib, vahendab Yle.

Soome sotsiaalmeedia analüütik Harto Pönkä märgib, et WhatsAppi asutaja Brian Acton, kes soovitab Facebookist loobuda, oli ise see, kes WhatsAppi Facebookile 19 miljardi euro eest maha müüs, andes sellega üle WhatsAppi kasutajate andmed, sealhulgas kõik kasutajate sõprade ja tuttavate kontaktandmed. Paljud inimesed pole neid andmeid andnud otse Facebookile, vaid need tulid üle seoses WhatsApp-iga. Pönkä ei tormaks samuti Facebooki kontot kohe kustutama, kuna sellest võib edaspidigi kasu olla. Facebooki rakendust pole telefonist vaja samuti eemaldada.

Kui inimene kahtleb, et Facebook on edastanud info kellelegi teisele, siis saab alates 25. maist 2018 teha vastava järelpärimise Euroopa Liidu uue andmekaitsedirektiivi järgi kas otse Facebookile või muude rakenduste haldajatele.

Harto Pönkä soovitab teha Facebooki kontol järgmised muudatused:

  1. Eemalda load kõikidelt Facebooki appidelt ja nendelt rakendustelt, kuhu logitakse sisse Facebooki kaudu ja mis pole vältimatud. Sellised asjad on näiteks Facebooki mängud ja äpid, mis töötavad koos Facebookiga nagu Instagram.

https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Välista seadetes andmete edastamine rakendustele, mida kasutavad teised ehk siis Facebooki sõbrad. Seda saab muuta jaotusest „Teiste kasutatavad rakendused”.

  1. Lülita välja reklaamide kohandamine ja peida reklaamid, mida Facebook lubab peita:

https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=ad_settings_screen

  1. Kontrolli üle telefoni Facebooki rakendusele antud õigused ja eemalda kõik tarbetud õigused. Tavaliselt piisab vaid sellest, et rakendus saab kasutada telefoni mälu. Näiteks kontaktide kasutamise õigust pole soovitav anda.

  2. Kontrolli, milliseid andmeid on Facebook saanud Facebook Messengeri rakenduse kaudu ja eemalda tarbetud:

https://www.facebook.com/invite_history.php

https://yle.fi/uutiset/3-10126061

Kommentaarid
(Külastatud 1,753 korda, 1 külastust täna)