Karm tõde: Soomes siiani levinud sundabielud

Soomes sündinud 19-aastane Mia meelitati Iraani, et ta seal endast palju vanemale mehele panna. Sellised sundabielud on Soomes väga tavalised, aga ametivõimudeni info ei jõua.

Mia meelitati Iraani seoses pere ühise „puhkusereisiga”, mille tegelik põhjus oli ta täiesti tundmatule mehele paari panna. Soome inimõigusorganisatsiooni andmetel jõuab ainult väike osa sellistest sundabieludest ametkondade vaatevälja, vahendab Iltalehti.

Mia pere jäi elama Iraani ja ta oli sunnitud abielluma. Mia andis lõpuks järele ja abiellus, küll mitte talle pakutud, vaid ühe teise mehega, kes osutus vägivaldseks. Pärast seda, kui mees teda esimest korda peksis, otsustas Mia koguda raha, müüa maha oma ehted ja osta lennupilet tagasi Soome.

Üllatavalt oli mees nõus sellega, et Mia sõidab Soome ülikooli lõpetama, tingimusel, et naine tagasi tuleb. Ta andis oma ehted mehele, kes need maha müüs ja lennupileti ostis. Mia polnud sel ajal jõudnud veel mehega kordagi magada, kuigi tema ema käis peale. Mees ütles, et kui Mia tagasi tuleb, siis on seksi aeg.

Mia aga tagasi ei tulnud. Abielusõrmuse viskas ta juba enne lendu lennujaamas prügikasti. Ta elab nüüd Soomes ja on õnnelikus abielus. Iraanis käigust on möödunud kuus aastat, Mia laskis end ristida ja elab koos unelmate soome mehega. Tema vanemad, kes tema järel Soome tulid, seda heaks ei kiida. Naist vanemate arvamus aga ei huvita, ta soovib elada oma elu nii nagu õigeks peab.

Mial oli vedanud, sest ta polnud ametlikult abielus, see tähendab, et abielu kohta polnud tõendit – abielu oli imaami juures kinnitamata.

Soome inimõiguste organisatsiooni soolist vägivalda puudutava osakonna juht Johanna Latvala räägib, et sundabielude ulatust on Soomes raske hinnata. Uuringutest on selgunud, et sundabielusid esineb ka Soomes ja neid on rohkem kui jõuab ametkondade vaatevälja. Tavaliselt käib asi nagu Miaga, et noor tüdruk meelitatatakse perega reisile ja selle käigus pannakse ta mehele. Hiljem on Soome väga raske tagasi pöörduda. Soomes elab palju ka selliseid naisi, kes olid sundabielus juba enne Soome tulekut.

Soome saabunud immigrantidest naiste õiguste eest seisjate info kohaselt on Soomes teada vähemalt paarkümmend sundabielu juhtumit igal aastal, aga see on vaid jäämäe veepealne osa. Sundabieludest ei anta teada, kuna ohvrid on hirmul ja pole teadlikud oma õigustest, samuti pole õiguskaitseorganitel kogemust, et sellisid asju märgata. Lisaks pole Soomes sundabielud kuritegu ja seetõttu selle teemaga põhjalikult ei tegeleta. Ainus võimalus sundabielust vabaneda on lahutus, aga see ei pruugi olla niisama lihtne.

Nüüd taotletakse Soomes sundabielude tunnistamist kuritoks.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803082200794747_u0.shtml

Kommentaarid
(Külastatud 2,939 korda, 1 külastust täna)