Soomes tahetakse loobuda karistustest narkootikumide kasutamise eest

Soome terviseamet on teinud ettepaneku loobuda karistustest narkootikumide kasutamise eest ning narkootikumidega tegeletaks edaspidi kui sotsiaalse ja meditsiinilise probleemiga.

Soome terviseameti teadusprofessor Pekka Hakkarainen ütles, et maailmas on viimasel tõstatatud üha rohkem küsimusi selle kohta, kas senine karm narkopoliitika on andnud soovitud tulemusi. Räägitud on näiteks sellest, et senine poliitika on soodustanud organiseeritud kuritegevust ning toonud kaasa narkosurmasid. Seetõttu on hakatud mõtlema, et narkootikumidele tuleks läheneda pigem sotsiaalsete ja meditsiiniliste meetodite kui politseijõududega.

Soome terviseameti hinnangul ei aita karmid karistused narkomaaniat tõkestada. Hakkarainen viitab muu hulgas Portugalile, kus loobuti 2001. aastal karistustest narkootikumide kasutamise eest ning tulemus on olnud positiivne: narkootikumide kasutamine pole kasvanud, samas on narkosurmade ja narkootikumide tarvitamisega kaasnevate haiguste levik märgatavalt vähenenud.

Narkootikumide tarvitamise eest karistamine takistab inimeste ravimist. Narkomaanidelt kurjategija oreooli kaotamine aitab kaasa nende tervenemisele.

Soome terviseamet on mures ka selle pärast, et noorte narkotarvitamisest jäävad aastateks märked politseiregistrisse, mis takistab noori õppimises ja edasises karjääris. Seeläbi soodustab see noorte tõrjutust ühiskonnas. Sellise registrimärke mõju noortele on enamasti ettearvamatu.

Kommentaarid
(Külastatud 964 korda, 1 külastust täna)