Soome uuring: lapsena saadud hellus teeb täiskasvanust parema lapsevanema ja abikaasa

Soomes läbi viidud uuring näitab, et lapsena saadud hellus teeb täiskasvanust parema lapsevanema ja abikaasa. See tuleneb inimese paremast enesehinnangust partnerina.

Vanematelt saadud hellus mõjutab seda, kuidas inimene end tulevikus partnerina tunneb, vahendab Soomes Åbo Akademis läbi viidud uuringut Helsingin Sanomat.

Uuringus kasutati üle 1200 inimese vastuseid selle kohta, kuidas lapsena saadud hellus on inimesi tulevikus mõjutanud partnerina. Selgus, et need, kes said lapsena rohkem hellust, olid ise täiskasvanuna enesekindlamad partnerid oma kaasadele. Teadlased nimetavad seda partnerihinnanguks.

Lapse partnerihinnangut mõjutab tulevikus eriti emalt saadud hellus. Ema suhtumisest sõltub tulevikus lapse enesehinnang.

Varasemates uuringutes on leidnud kinnitust isade suur roll tütarde seksuaalse küpsuse ja käitumise arengus. Käesolev uuring näitas nii isade kui emade rolli nii poegade kui tütarde enesehinnangu kujunemisel partnerina.

Tulemused on huvitavad seetõttu, et tütarde käitumine tulevikus ei sõltu ainult isadest. Varem on jäänud tähelepanu alt välja ka see, et meestel lapsena saadud hellus mõjutab ka neid tulevikus partnerina. Nüüd teatakse, et vajalik on mõlema vanema hoolitsus lapse eest.

Teadlased juhivad samas tähelepanu, et hellus pole ainus tegur tuleviku edukaks paarisuhteks. Isegi kui ühte vanemat pole läheduses, võib lapse enesehinnang areneda tugevaks ja usk paarisuhtesse püsib kindel.

Nüüd huvitab teadlasi, mis on need mehhanismid, tänu millele on lapsena rohkem hellust saanud inimesed tulevikus paremad partnerid.

Hellust kogenud laps on saanud süüa ja tema eest on hoolitsetud, kui ta on olnud haige. Nõnda on tal parem enesetunne, ta on tervem ja tunneb end paremini, oletab uuringu üks autoritest Jan Antfolk.

https://www.hs.fi/elama/art-2000005573992.html

Kommentaarid
(Külastatud 184 korda, 1 külastust täna)