Soome justiitsminister: Eestil on tähtis roll Ida-Euroopa õigusriigi arengus

Nii Eesti kui Soome edu taga on õigusriik, vabad valimised, inimõigused ja turumajandus, ütles täna Tallinnas toimunud õigusriigi tähtpäeval Soome justiitsminister Antti Häkkänen.

Häkkäneni sõnul on 1990ndatel aastatel sotsialismist vabanenud Eesti parim näide Euroopa lähiajaloos uute väärtustega kaasnevast edust.

Ühiskonna areng õigusriigi, turumajanduse, inimeste põhiõiguste ja vabade valimiste kaudu on tõstnud Eesti edu harjale. Õigusriiklus on ka Soome jaoks see alus, millele oli maa rajatud juba enne iseseisvust. President Svinhufvudi pärandiks oli Soome riiklik vabadus, seadusel tuginev õigusriik ja vabadel valimistel põhinev rahvariik ilma põhiväärtustest taganemata. Me tähistasime Soome iseseisvuse 100. aastapäeva möödunud aastal – nüüd tähistame koos teie iseseisvust, ütles Häkkänen oma tervituses.

Häkkäneni sõnul on õigusriik, turumajandus ja demokraatlikud väärtused langenud mitmel pool maailmas surve alla. Hiina, Venemaa, Türgi ja Euroopa Liidu siseprobleemid tekitavad üha suuremaid pingeid ühiskonnakorralduse põhiväärtustele, rääkis Häkkänen.

Ida-Euroopa jõudis alles hiljuti isikuvabaduste, demokraatia, õigusriigi ja turumajanduse mõjusfääri. Seetõttu on hämmastav, et just Poolas seatakse kahtluse alla õigusriigi areng. Soomes ja Eestis teatakse omast käest, milline on elu ilma lääne põhiväärtusteta. Meil on seetõttu põhjust koos toetada Euroopa Komisjoni õigusriigi kaitsmisel igal võimalikul moel, ütles Häkkänen.

Häkkänen kiitis ühtlasi Soome ja Eesti justiitsministeeriumide vahelist pikaajalist tihedat koostööd. Eesti ja Soome vanglate vahele on loodud otseühendused ja infovahetus on tihe. Lisaks on Eesti ja Soome prokuratuuridel eriti hea koostöö, samuti teevad igapäevast tihedat koostööd Eesti ja Soome kohtud.

Üha suurem osa kohtuasjadest on piiriülesed. Eesti ja Soome kohtud vajavad jätkuvalt õigus- ja ametialast abi. Koostöö toimub tunnistajate eemalt ülekuulamisest ja istungitest kuni kohtuotsusteni välja, kiitis Häkkänen.

Kui majandussidemed on tihedad ja käime tööl ning elame teineteise juures, siis on õiguskindluse seisukohalt oluline, et ka õigusalast koostööd tehtaks kahe maa vahel.

Kommentaarid
(Külastatud 186 korda, 1 külastust täna)