Nokia telefonide müük on tõusuteel – läinud mööda juba Google’ist ja OnePlusist

Möödunud, 2017. aasta viimases kvartalis läks Nokia telefonide tootja HMD mööda Google’ist ja OnePlusist, mis näitab, et Nokia telefonide müük on pööranud pärast pikaajalist langust taas tõusule.

Analüüsifirma Counterpoint analüütik Neil Shah märkis Twitteris, et Nokia nutifonide turuosa on kerkinud ülemaailmselt juba 1 protsendini. Nokia telefone müüdi 2017. aasta viimases kvartalis rohkem kui tuntud marke nagu HTC, Sony, Google, Alcatel, Lenovo, One Plus, Gionee, Meizu, Coolpad ja Asus.

Viimases kvartalis müüdi Nokia nutifone analüüsifirma hinnangul 4,4 miljonit. Analüüsifirma ICD hinnangul müüdi Nokia telefone esimesel poolaastal 1,5 miljonit. Võrdluseks, kõigi Google Pixell telefonide müük terve 2017. aasta jooksul oli 3,9 miljonit.

Suurematest turgudest on Nokia telefonid näiteks Suurbritannias juba kolmandal kohal. Venemaal, Vietnamis ja Lähis-Idas on Nokia nutifonid viie müüduma margi hulgas. Tavaliste mobiiltefonide osas on Nokia maailmas juba turuliider, leiab Counterpoint.

HMD ise müüginumbreid ei avalikusta. Kuivõrd tegemist pole börsifirmaga, siis on vastavat infot väga raske kätte saada.

Kas 4 miljonit on palju või vähe? Näiteks analüüsifirma Gartner kolmanda kvartali aruandest selgub, et Samsungi telefone osteti ühes kvartalis 85 miljonit. Apple’i iPhone’e müüdi ühes kvartalis 45 miljonit. Apple’i müük kukub. Kolmas suurem tootja on Huawei, mida müüdi kolmandas kvartalis 36,5 miljonit. Järgmised margid on müügilt OPPO ja Xiaomi. Ülekaalukalt suurim turg on Hiina.

Vaatamata Hiina turu jahtumisele kasvas nutifonide müük möödunud aastal 3 protsenti. Kasvu mootorid on Aasia ja USA. Aasias on kõige populaarsemad margid Samsung, Huawei, Xiaomi ja Vivo.

HMD-lt oodatakse uudiseid järgmisel kuul toimuval rahvusvahelisel mobiilimessil Barcelonas, vahendab Yle. Siiani on esitletud mudeleid kuni Nokia 8 – viimane on mõeldud eelkõige sotsiaalmeedia kasutajatele. Järgmisena peaks välja tulema Nokia 9. Aastaga on HMD toonud turule kümmekond telefoni. Aasta tagasi tehti algust Nokia 3310 retromudeliga.

HMD-l on õigus kasutada Nokia patente ja valmistada telefone 10 aastat. Telefone toodetakse Taiwani ettevõttes Foxconn.

Kümme aastat tagasi oli Nokia maailmas mobiiltelefonide turuliider ligi 470 miljoni müüdud telefoniga, mida oli rohkem kui kõigil teistel tootjatel kokku. Sellist müüginumbrit pole ükski teine tootja enam suutnud lüüa.

Neil Shah on Twitter

@HMDGlobal @CounterPointTR @MobilePeter @nokia @ZEISSLenses @nokiamobile @DhingraRisha @sarvikas @Tarunpathak Talking about smartphones performance, in Q4 2017, @HMDGlobal sold more Nokia branded phones globally and is now bigger smartphone brand than following individual brands: HTC Sony Google Alcatel Lenovo OnePlus Gionee Meizu Coolpad Asus

Kommentaarid
(Külastatud 470 korda, 1 külastust täna)