Korteri müüjat võib Soomes oodata kümnetesse tuhandetesse ulatuv maksunõue – see tuleb majaühistu raamatupidamisest

Korteri müüjat võib Soomes oodata kümnete tuhandete eurode suurune maksunõue, kuna maksuamet ei arvesta majaühistult saadud laenu tingimata korteri soetamishinna hulka. Selle arvestus sõltub ühistu raamatupidamisest.

Selline risk puudutab majaühistuid, mis pakuvad korteri ostjatele ühistulaenu ja seda siis, kui korter müüakse kahe aasta jooksul pärast selle ostmist. See võib tähendada kümnetesse tuhandetesse ulatuvaid maksunõudeid, kuna laenumaksed on uute korterite puhul suured, vahendab Helsingin Sanomat.

Kehtiva seaduse järgi peab maksma korteri müügi puhul ostu- ja müügihinna vahe pealt tulumaksu, kui korteris on elatud vähem kui kaks aastat.

Alates 2017. aastast rakendunud maksujuhise järgi ei arvesta maksuamet ühistulaenu makseid korteri ostuhinna hulka. Nii võib juhtuda, et korteri müüja maksab tulumaksu ka võetud ühistulaenu pealt, kuigi on laenu tagasi maksnud.

Kohustus võib tekkida sellest, et ühistu raamatupidamine käsitleb saadud laenumakseid kui tulu ning kui laen on makstud tagasi osadena muul ajal kui korterit ostes ning müües. Laenumaksete tuluna käsitlemine toimub omakorda kinnisvarainvestorite huvides.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005583492.html

Kommentaarid
(Külastatud 450 korda, 1 külastust täna)