Hiina on leidnud uue kaubatee Venemaa ja Soome kaudu – Soome piirilinna kaubakäive kasvab kiiresti

Hiina on leidnud uue kaubatee Euroopasse Venemaa ja Soome kaudu, tänu millele areneb piiriäärne Kouvola linn tohutu kiirusega.

Hiinast tulevad rongid toovad Kouvolasse uusi töökohti ning kaubavahetus Hiinaga läheb kiiresti ülesmäge, vahendab Yle.

Uus kaubatee on äratanud juba tähelepanu Saksamaal ja Hollandis ning sealsed firmad kasutavad ära avanenud võimalusi. Firma Kouvola Cargo Handling on viimase paari aasta jooksul kahekordistanud töötajate arvu, ent firma arengut pidurdab töötajate puudus.

Eriti suur puudus on oskustega laotöötajatest, kel on varasem pikaajaline kogemus. Ekspedeerimise (kaubavedude korraldamise) valdkonna töötajad koolitab firma peaaegu kõik ise. Kogemustega laotöötajaid ja autojuhte otsitakse taga tikutulega, räägib firma turundusjuht Anu Kujansuu.

Konteinerrongiliiklus Hiinaga avati Kouvolas mõned kuud tagasi. Rongi otseühendus Hiinaga on toonud Kouvolale kõvasti juurde nii müügi- kui ekspedeerimistööd. Lisaks on rohkem tööd transpordifirmadel.

Esimene konteinerrong Hiinast Xi’an-ist saabus Kouvolasse läinud aasta novembrikuus. Ligi 800 meetri pikkune kaubarong Hiina ja Soome vahel sõidab nüüd iga kahe nädala tagant.

Hiina poole läheb Soomest saematerjali, pakendeid, masinaid ja seadmeid. Hiinast tuleb omakorda eri tarbekaupu.

Alates tänavusest aprillikuust hakkab Hiina-rong sõitma iga nädal. Nõudlus kaubaveo järgi on suur, sest Hiina-Euroopa kaubavahetus on paari aastaga pea kahekordistunud. Selline areng toob Kouvolasse palju täiendavaid töökohti.

Ligi 90 tuhande elanikuga Kouvola linnas tegutseb pea 200 logistikaettevõtet, milles on kokku ligi 2000 töötajat. Lähitulevikus tuleb juurde sadu uusi töökohti.

Soome logistikafirmadel on tööd järjest rohkem, aga autojuhtidest on üha suurem puudus.

Kouvola naaberlinnas Kotkas aga plaanitakse rajada HaminaKotka sadamasse Soome suurim biokütuse rafineerimistehas, mille kavandamisega tegeleb Soome metsafirma UPM. Kütusetehas toob lisaks palju töökohti ning suurendab sadama käivet.

Kiinan-junat tuovat Kouvolaan uusia työpaikkoja: “Liikenne Euroopan ja Aasian välillä kasvaa hurjaa vauhtia”

Kiinnostus uutta kuljetusreittiä kohtaan herännyt myös Saksassa ja Hollannissa.

Kommentaarid
(Külastatud 345 korda, 1 külastust täna)