Dokfilm Mart Laari esimesest valitsusest osaleb Helsingis festivalil

Helsingis parasjagu käimasoleval dokfilmifestivalil DocPoint osaleb ka Eesti taasiseseisvumise järgse aja esimese valitsuse ehk nn Mart Laari valitsuse tegevusest pajatav film „Rodeo – Eesti hullud aastad”. Sel puhul käis Mart Laar ise Helsingis.

Eestis valitses tollal kaos, mida valitsus püüdis jõudumööda ohjata. Justiitsministriks sai metsavaht, kel polnud ülikonda. Rahandusministriks sai ametnik, kes oli näinud vaid rublasid. Peaminister Mart Laari suur eeskuju oli Soome, vahendab MTV.

Laar sai 2012. aastal infarkti ja pärast seda tema elu muutus. Küsimusele, kas ta on Eesti heaks ohverdanud oma tervise vastas Laar, et ei ja et ta on praegu heas vormis. Peaasi, et pere koos püsiks. Lapsedki tahavad temaga kohtuda, räägib nüüd 57-aastane täiskasvanud laste isa.

Laar kirjeldab esimest valitsust kui rock’n’rolli valitsust. Kõike tuli õppida, Polnud organisatsioone ega raha. Eesti asja võeti tõsiselt, aga kõike tuli teha tühjalt kohalt.

Valitsus teadis, et eestlased tahavad elada nagu soomlased. Aga selge oli see, et midagi ei tule kiiresti. Laar ise imetles juba noorelt nii Läänt kui Soomet.

Iseseisvuse algul olid kaupluseletid tühjad ja riigikassa oli tühi. Kadus Nõukogude Liidu tugi. Valitsus otsustas kiirete muutuste kasuks. Laar otsustas müüa rublad Tšetšeeniasse, mille eest sai dollareid, et osta autokütust ja relvi. See tehing sai valitsusele saatuslikuks 1994. aastal. Ent kahe aastaga suudeti palju ära teha.

Rootsi toonane peaminister Carl Bildt arvas, et muutusteks kulub 20 aastat, aga Laari valitsus tegi selle ära 2 aastaga.

Laar märkis, et eestlased ei sõdinud Nõukoge Liidu vastu nagu soomlased, aga võitlesid pärast seda aastakümneid. Kui vabadus lõpuks terendas, oli selge, et see ei tule kergelt ega odavalt.

Laar märkis, et seoses Soomega on tal soojad tunded. Ta teab hästi Sauli Niinistöt ning on tunneliprojekti pooldaja.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/uuden-viron-kaaoksesta-dokumentti-vanhoja-ruplia-myytiin-sakeittain-valtion-tyhjaan-kassaan-dollareita-ministeriksi-taysia-noviiseja/6749544#gs.t_YMt0c

Kommentaarid
(Külastatud 572 korda, 1 külastust täna)