Soomes suurenevad Kelaga seotud pettused

Soomes on suured toetused ja seda suuremad ahvatlused, mistõttu suurenevad aasta-aastalt kohaliku sotsiaalkindlusameti Kelaga seotud pettused. Näiteks üks pensionär pettis töötukassast pooleteise aasta jooksul välja 30 000 eurot.

Transpordi valdkonnas töötanud keskealine mees jäi 2015. aasta septembris töövõimetuspensionile. Samal ajal tegi ta taotluse töötukassale, andes teada, et ta ei saa pensioni ega muid toetusi. Kouvolas elav mees võttis nõnda korraga välja nii töötutoetust kui pensioni ligi 1,5 aasta jooksul, vahendab Yle.

Transpordi valdkonna töötukassa jõudis mehele välja maksta 32 000 eurot töötutoetusi, enne kui ta jäi möödunud talvel vahele. Uurimise käigus mees tunnistas tegu, aga end süüdi ei tunnistanud. Ta ütles, et ei teadnud, et samal ajal ei tohi saada nii pensioni kui töötutoetust.

Kohus mõistis mehele pettuse eest 1,5-aastase tingimisi vanglakaristuse. Lisaks pidi mees raha tagasi maksma.

Palgatööle läinud naine võttis pensioni edasi

Iitis elav naine läks töövõimetuspensionilt tööle 2014. aasta juunikuu algul. Kuni selle ajani oli ta saanud nii töövõimetuspensioni kui pensionäri eluasemetoetust. Kui naine läks tööle, jättis ta sellest Kelale teatamata.

Naine sai lisaks palgale ligi kahe aasta jooksul edasi pensioni, enne kui asi avastati. Nõnda õnnestus tal välja petta ligi 14 000 euro ulatuses toetusi. Keskealine naine tunnistas end kohtus süüdi ja talle mõisteti 8 kuu pikkune tingimisi vanglakaristus. Kohtu hinnangul sai naine suurt kasu ja riigile tekitati suurt kahju.

Pettuse summad kasvavad

Keskmine Kelalt välja petetud toetuse summa oli möödunud aastal 4805 eurot. Summa on viimastel aastatel kasvanud. Aastal 2014 oli summa tuhande euro võrra väiksem.

Tavaliselt avastatakse pettused järelkontrolli käigus, mil võrreldakse maksuameti ja Kela andmeid. Samuti saab Kela vihjeid teistelt ametkondadelt.

Peamine pettuse allikas on töötutoetus. Tavaliselt jäetakse tööleminekust teatamata. Klient vabandab end teadmatusega või ütleb, et unustas.

Pettused tulevad hiljem välja

Möödunud aastal registreeris Kela kokku 950 toetustega seotud pettust, mida on poole vähem kui varasematel aastatel. Väiksem arv võib olla seotud sellega, et aasta lõpu numbreid pole veel kokku löödud ning toimetulekutoetuse maksmine läks möödunud aastal omavalitsustelt üle Kelale. Möödunud aasta pettuste täpne arv selgub käesoleval aastal. Kelast kinnitatakse, et pettused pole jäänud kahe silma vahele seoses toimetulekutoetuste maksmisega seotud ülekoormatusega. Lihtsalt asjad tulevad tõenäoliselt hiljem välja.

https://yle.fi/uutiset/3-10015372

Kommentaarid
(Külastatud 592 korda, 1 külastust täna)