Soome üks esimesi kodanikupalga saajaid Juha Järvinen sai aasta tagasi maailmakuulsaks – mis on temast nüüd saanud

Kaheksaliikmelise pere isa Juha Järvinen oli aasta tagasi üks esimesi, kes hakkas Soomes saama igas kuus arvele 560 eurot maksuvaba kodanikupalka. Kokku on selliseid õnnelikke Soomes 2000.

Kokku kestab kodanikupalga eksperiment kaks aastat. Üks aasta on möödas ja teine on ees. Mees räägib, et tänu kodanikupalgale ei pea ta pöörlema enam kuust kuusse töötukassa rattas, kus tuleb mängida kaasa jubedust tekitavat näitemängu, vahendab Yle.

Järvinen võrdleb Soomes aasta algusest rakendunud töötute aktiivsusmudelit püksi pissimisega, kus algul on hea soe tunne, aga pärast ikka märg ja külm.

Mees võrdleb aktiivsusmudelit laste tööle sundimisega, näiteks tubade koristamisega, kus toad saavad küll ilusti puhtaks, aga lastes tekitab see pika peale vastumeelsust ja trotsi.

Lääne-Soomes Kurikkal elav Järvinen sõnab, et tänu kodanikupalgale saab ta rahulikult ära öelda neist tööpakkumistest, mis talle ei meeldi. Mees asutas suvel kunsti kallakuga videofilmide tootmise ettevõtte, aga see pole tema jaoks olnud niisama lihtne. Viimane aasta on tal kulunud peamiselt intervjuude andmise, šamaanitrummide tegemise ja suure pere toimetuste peale vanas külakooli hoones.

Pere 8 liikme peale on Järvineni pere kogu sissetulek ligi 3000 eurot kuus ja kodanikupalgaga pole see suurenenud. Küll aga annab kodanikupalk rohkem vabadust midagi ette võtta. Lisaks saab pere kirikult toiduabi. Rõivaid saadakse põhiliselt samuti abina, väga vähe riideid on perel endal ostetud.

Järvinen usub, et kui kodanikupalga eksperiment aasta pärast lõppeb, siis on tema ettevõte juba piisavalt tugev, et toime tulla. Koos kohalike kunstiinimestega on kavas pakkuda majutust koos kunstiõppega ehk nn Art bnb-d.

Järvinen on pettunud, et kodanikupalga eksperimenti ei laiendatud teistele töötute gruppidele, kelleks on vabakutselised, kunstnikud ja mikroettevõtjad.

Järvinenist sai aasta aega tagasi üle kogu maailma Soome kodanikupalga musternäide. Ta on andnud möödunud aasta jooksul ligi 300 intervjuud, enamuses välismaa väljaannetele.

Enne kodanikupalga saamist oli 37-aastane Juha Järvinen olnud töötu ligi viis aastat. Ta oli asutanud ettevõtte, aga see läks pankrotti. Ta oli plaaninud alustada uuesti, aga pidi hakkama saama lapsetoetuste ja töötu abirahaga. Ta rääkis, et pärast pankrotti pidi hakkama saama 6 kuud ilma rahata. 6-lapselise pere isana oli see päris raske katsumus.

https://yle.fi/uutiset/3-10042888

Kommentaarid
(Külastatud 435 korda, 1 külastust täna)