Soome kaitsepolitsei palkab 100 uut töötajat terroriohuga tegelema

Soome kaitsepolitsei Supo palkab lähiajal 100 uut töötajat seoses suurenenud terroriohuga.

Supo poolt jälgitavate islamistide hulk on kasvanud 370-ni, ütles Yle-le Supo juht Antti Pelttari.

Pelttari sõnul on Soome turvalisuse olukord viimase paarikümne aastaga muutunud kiiremini kui kunagi varem ajaloos. Ohuhinnangut tõsteti Soomes viimati läinud aasta augustikuus. Siis tõdeti, et oht on Soomes suurem kui kunagi varem. Soome jõudis selleni hiljem kui ülejäänud Põhjamaad, ent nüüd on ka Soome samas olukorras.

Rootsi kaitsepolitsei Säpo jälgimisel on ligi 3000 inimest, kellest 2000 omab kontakte islamistidega. Soomes jälgitakse kokku 370 inimest.

Jälgitavatel isikutel on kontaktid terroriorganisatsioonidega, pelgast „sümpaatiast” kedagi jälgima ei hakata. Supo hinnangul on Soome naasnud paarkümmend Süürias sõdinud inimest. Lahingutes hukkus 12-16 inimest.

Supo hinnangul jälgitavate isikute arv pidevalt kasvab, nii nagu see on juhtunud Rootsis. Seal on Säpo jälgitavate isikute arv kasvanud kiiresti paarist sajast mitme tuhandeni.

Praegu on Soomes käsil julgeoleku-alase seadusandluse muutmine, mis tõstab Supo töötajate arvu 500-ni. Sellega on Supo rahvusvahelises arvestuses väike tegija. Rootsis on Säpo palgal 1500 inimest ja töötajate arv kasvab igal aastal paarisaja võrra.

https://yle.fi/uutiset/3-10044774

Kommentaarid
(Külastatud 459 korda, 1 külastust täna)