Soome vald kaalub oma šerifi palkamist, kui viimane politseinik lahkub

Enontekiö vald Lapimaal loob oma turvaettevõtte, kui praegused politseinikud jäävad pensionile ja lõpetavad veebruaris töö. Lapi politseijaoskond on teatanud, et Enontekiöle uusi politseinikke ei suunata. Vallas kaalutakse nüüd oma turvateenust. Tegemist oleks esimese vallašerifiga Soomes.

Kaks politseinikku on tegutsenud Enontekiöl viis aastat. Edaspidi peaksid politseinikud käima kaugelt Kittiläst, vahendab Yle.

Enontekiö vallavolikogu esimees Seppo Alatörmänen ütles, et turvalisus on inimese põhiõigus. See õigus on kõigil valla elanikel. Kui ühiskond ei suuda turvalisust tagada, siis tuleb seda teha valla enda elanikel.

Oma šerifi palkamine võib väljastpoolt vaadates tunduda imelik, aga valla jaoks pole muud väljapääsu. Vald on saanud kirju ametiasutustele, aga see on olnud nagu hane selga vesi.

Enontekiö on pindalalt Soomes suuruselt kolmas omavalitsus. Politseil oleks vallas palju tegevust ja viimasel ajal on vajadusel aidanud Norra politsei. Norralastel on aga pikk tee tulla.

Palju tööd on seoses valda läbiva riigimaanteega, mis on kehvas korras ja kus juhtub palju õnnetusi. Alatörmäinen toob näite möödunud nädalal valla keskuses Hetas toimunud õnnetusest, kus politseid tuli oodata kaks tundi. Kui asi oleks juhtunud Kilpisjärvis, oleks aega läinud kaks korda rohkem.

Enontekiöl oli politseiga olnud probleeme juba varem ning vald on olnud valmis ise politsei eest maksma. Nüüd kavandati taas korjandust politsei jätkamise toetuseks, aga see lahendus riigile ei kõlvanud.

https://yle.fi/uutiset/3-9974230

Kommentaarid
(Külastatud 478 korda, 1 külastust täna)