Soome kukub rahvusvahelises rahuindeksis, Eesti tõuseb

Soome, mis oli veel 5-6 aastat tagasi rahvusvahelise rahuindeksi Global Peace Index päris eesotsas, on nüüd kukkunud teise kümnesse. Eesti aga on tõusnud 50. kohalt 36. kohale.

Soome on vahetanud kohad Portugaliga. Portugal kerkis tänavu lausa 3. kohale Islandi ja Uus-Meremaa järele, samas kui Soome kukkus tänavu 17. kohale. Veel möödunud aastal oli Soome 11. kohal. Kukkumine tuli vahetult pärast Turu terroriakti. Võrdluseks, veel 2011. aastal oli Soome indeksis 4. kohal.

Rootsi, mis oli varem rahuindeksis samuti eesotsas, on kukkunud tänavu lausa 18. kohale, seda samuti seoses terroriaktidega. Paradoksaalsel kombel on just terrorioht muutnud varem turvalised Põhjamaad ohtlikeks. Nii Soome kui Eesti puhul mängib rolli ka suurenev militariseeritus, seda seoses Vene ohuga. Venemaa omakorda on rahuindeksis üks ohtlikumaid piirkondi maailmas, ühes mitmete Lähis-Ida ja Aafrika riikidega.

Keskkonna turvalisust mõõtvas rahuindeksis on Islandi, Uus-Meremaa ja Portugali kõrval esikümnes veel Austria, Taani, Tšehhi, Sloveenia, Kanada, Šveits ja Iirimaa.

Kommentaarid
(Külastatud 179 korda, 1 külastust täna)