Soome ettevõtja teeb kõike tagurpidi ja on ikka üliedukas

Soome ettevõtja Erkki Lappi teeb kõike tagurpidi: kasvatab pikki vuntse ja kikkhabet, kannab kaelas suurt kullast risti, sõidab Jaguariga, ajab äri ilma eelarve, keskastme juhtide ja kirjalike lepeteta, aga teenib sellele vaatamata miljoneid.

Lisaks muule ajab mees oma plastmassiäri metsade keskelt Lõuna-Savost ja elab igas mõttes pärapõrgus, ligi 1000 elanikuga Virtasalmi vallas. Tema firma Ekin Muovi on teinud aastaid koostööd kaitsejõududega, valmistades muu hulgas imitatsioonivahendeid. Lisaks sellele mõtleb mees muudkui välja uusi asju, mida on turul saatnud enneolematu edu.

Ettevõttes töötab kokku ligi 70 töötajat, kes valmistavad muu hulgas näiteks reisibusside keredetaile. Vähesed Helsingi bussides sõitjatest teavad, et bussipõrandad on tehtud just seal – Virtasalmis. Ettevõte valmistab suure osa plastdetailidest Scania tehastele Lahtis ja Poolas. Keredetailid moodustavad omakorda ligikaudu poole firma nelja miljoni eurosest aastakäibest.

Ettevõte on omapärane selle poolest, et seal pole ametis ühtegi müügimeest ega -naist. Tehakse seda, mida kliendid tellivad. Nii näiteks valmistab ettevõte Soome haiglatele vähiravi patsientide jaoks kiirguskindlaid lamamisaluseid. Esimesed alused toodi koos seadmetega USA-st, ent siis hakati neid kohapeal valmistama. Kohapeal valmistatud tooted on imporditavatest kümme korda odavamad. Soome tervishoiusüsteem hoidis kokku 600 000 eurot. Lisaks muule on kodumaal valmistatud tooted vastupidavamad, imporditud tooted kippusid kiiresti katki minema. Soomes testiti aluseid kolme 100 kilo kaaluva mehe abil ja nad pidasid vastu.

Firma Ekin Muovi on asutatud 1980ndatel aastatel. Enne seda töötas firma asutaja ja juht Erkki Lappi rahvaülikoolis õpetajana. Firmal on olnud mitmeid raskeid perioode, aga sellest on saadud üle tänu kohaliku omavalitsuse toetusele ja kohaliku panga järeleandlikule meelel. Pank näiteks nõustus kõige raskemal ajal laenutähtaja pikendamisega. Ilma selleta oleks firma arvatavasti juba tegevuse lõpetanud. Tänu toetusele on firma saanud oma profiili muuta ja keskenduda tugevdatud plastikule.

Järgmine suur tagasilöök tuli 2010ndatel aastatel, mil firma valmistas tuulikutele masinaruume, ent suur tellija Winwind läks pankrotti ja 1,2 miljonit eurot väärt tellimused lõppesid. Firma oli taas pankroti äärel, aga õnneks suudeti tänu vanale rasvale välja vedada.

Erkki Lappit võib äri valdkonnas pidada teisitimõtlejaks. Näiteks pole ta oma mitmekümne aasta pikkuse etevõtja-karjääri jooksul teinud ühtegi eelarvet. Samas ulatub firma käive nelja miljoni euroni ja on pidevalt kasvanud.

Teine asi mida Lappi kunagi ei tee on kirjalikud lepingud. Näiteks pangas on neid kogu aeg küsitud. Samas tunnistab Lappi, et teda hakkavad lepped ahistama, kuna need seovad liiga pikaks ajaks. Ta teeb, mida lubab. Mehe moto on ausus ja kõva töö. See on tal kodust kaasa saadud.

Ekin Muovi on perefirma, mida juhib 66-aastane Erkki, kes on hakanud ülesandeid vaikselt lastele üle andma. Mees tunnistab, et raha pole teda kunagi motiveerinud, vaid see, kui saab klientide jaoks töötava lahenduse leida.

Erkki peres elab kolm põlvkonda pead-jalad koos. Kogu pere teeb kõike koos ühe katuse all. Puhkusel ja reisidel käiakse samuti koos.

Kommentaarid
(Külastatud 415 korda, 1 külastust täna)