Lõuna-Soome jõgede ja järvede tase on rekordkõrgusel

Suurte sadude ja märja talve tõttu on Lõuna-Soome jõgede ja järvede tase rekordkõrgusel. Põllud on üle ujutatud ja sügisel põllule veetud väetised uhutakse minema.

Mitmes kohas on veetase kõrgem kui kevadise suurvee ajal. Tulvad on uhtunud minema teid ja vesi on tunginud majadesse, vahendab MTV.

Tulvavesi on tunginud põldudele ning uhub sealt veekogudesse väetisi. Praegu mõeldakse välja viise, kuidas väetiste uhtumist põldudelt vähendada. Näiteks kipsi vedamine põldudele on olnud üks katsetatud ja efektiivne moodus.

Sügisesi ja talviseid tulvasid peetaksegi Soomes uueks reaalsuseks, kuna lund on vähem ja kevadel suurt sulamist ei toimu. Kui selline olukord jätkub, satub põldudelt merre üha rohkem fosforväetisi ning vetikad hakkavad meres rohkem vohama.

Kui Soomes sajud jätkuvad, võib veetase veelgi tõusta.

Joet ja järvet tulvivat Etelä-Suomessa – Ravinteet huuhtoutuvat pelloilta vesistöihin

Koko syksyn jatkuneet sateet ovat saaneet Etelä- ja Lounais-Suomen vesistöt tulvimaan. Monissa joissa virtaamat ovat jo kevättulvia suuremmat. Järvien vedenpinnat ovat myös hyvin korkealla – useissa järvissä hätyytellään jo vuodenajan ennätyslukemia. – Tulvatilanne on päällä ja jonkin verran teitä on poikki. Joku talokin on saattanut kastua.

Kommentaarid
(Külastatud 192 korda, 1 külastust täna)